O-STA

Nov veleposlanik Ljudske republike Kitajske na obisku v velenjski mestni hiši

Velenje, 17. maj 2018 - Včeraj dopoldan je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol v mestni hiši na uradnem sprejemu gostil novega veleposlanika Ljudske republike Kitajske v Republiki Sloveniji nj. eksc. Wang Shunqinga. Veleposlaniku in njegovi ekipi je direktor občinske uprave mag. Iztok Mori uvodoma predstavil našo lokalno skupnost, zgodovino mesta, mednarodno sodelovanje in aktualne projekte. Osrednja tema razgovora pa je bila družba Gorenje, aktualno dogajanje, vpetost družbe v lokalno skupnost, družbena odgovornost ter prihodnji načrti.

Podžupan Peter Dermol je veleposlaniku uvodoma povedal, da se Mestna občina Velenje aktivno vključuje in spremlja delo gospodarskih družb v našem okolju. Tako smo spremljali vse aktivnosti, ki so potekale ob prevzemu Gorenja, saj je Gorenje s 6.600 zaposlenimi med največjimi zaposlovalci v Sloveniji, od tega nudi 4.000 delovnih mest v Velenju. Zato je Gorenje izjemno pomembno ne le z ekonomskega, temveč tudi socialnega vidika za Velenje in našo državo. Družba Gorenje, ki bo prihodnje leto praznovala 70 let delovanja, je izrednega pomena za razvoj Šaleške doline in mestne občine Velenje, saj zagotavlja delo tudi lokalnim dobaviteljem in podizvajalcem oz. manjšim podjetjem. Še avgusta lani, kmalu po prevzemu Gorenja s strani Hisense, je na sprejemu pri županu prejšnji veleposlanik s takratno upravo Gorenja poudarjal, da bodo sledili viziji mesta in da bo Velenje z Gorenjem tudi v prihodnje lahko nudilo kakovosten življenjski prostor. Obljubljali so, da bodo razvoj in blagovno znamko Gorenja pozicionirali na še višjo raven, da si bodo tudi v prihodnje prizadevali za družbeno odgovorno ravnanje in prispevek k nadaljnjemu razvoju lokalne skupnosti. Po nedavnem odpuščanju, ki je razburkalo dogajanje v naši lokalni skupnosti, smo na pobudo župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča novega veleposlanika ponovno povabili v Velenje z razlogom, da izmenjamo mnenja in stališča glede aktualnega dogajanja, saj je vodstvo podjetja Hisense ob prevzemu obljubljalo nova delovna mesta.

Veleposlanik Ljudske republike Kitajske v Sloveniji nj. eksc. Wang Shunqing je pohvalil izjemno skrb za okolje in projekte, s katerimi skrbimo za dobro kvaliteto življenja v naši lokalni skupnosti. Izrazil je navdušenje nad naravo in okolico, ki je zelo čista in lepo urejena, ter mestom kot izjemno razvitim z velikim socialnim čutom in veliko družbeno odgovornostjo v prostoru prisotnih družb in podjetij. Veleposlanik je povedal, da je Velenje prvič obiskal pred tremi meseci, ko so ga v Gorenju seznanili z usmeritvami in prihodnjim razvojem družbe Gorenje. Zaveda se, da je odpuščanje sprožilo strah v lokalni skupnosti in negativen odziv, vendar je bila reorganizacija nujno potrebna, saj so le tako lahko rešili precej več drugih delovnih mest.

Podžupan je povedal, da smo s prejšnjo upravo Gorenja redno izmenjevali informacije o aktualnem dogajanju, viziji podjetja, nadaljnjih ukrepih in to si želimo tudi v prihodnje z novim vodstvom. Poleg tega lahko z dobro obveščenostjo oboji dobro vplivamo na nadaljnji razvoj in stabilno družbeno-gospodarsko okolje ter pravočasno ukrepamo.

Veleposlanik je poudaril, da so z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom obiskali sedež družbe Hisense na Kitajskem in se dogovorili za finančno podporo vlade. Tovarno naj bi po njihovih zagotovilih zgradili v Velenju najkasneje do konca leta 2020 in takrat ustvarili nova delovna mesta, kar bo po njegovem mnenju dober prispevek k razvoju Gorenja, pa tudi Velenja. Izpostavil je zahtevne razmere na trgu gospodinjskih aparatov in izjemno konkurenco na evropskem trgu. Obljubil pa je, da si bodo po vzoru dobrih praks iz Avstrije in Nemčije prizadevali za socialno partnerstvo, ki vključuje dobro koordinacijo med lokalno skupnostjo, podjetjem in zaposlenimi.

Podžupan Peter Dermol je poudaril, da z njihove strani pričakujemo socialni dialog, stabilna delovna mesta in nadaljnji razvoj družbe Gorenje ter izrazil upanje, da bosta Gorenje in Hisense dobra partnerja, kar se bo odražalo tudi v pozitivnih učinkih v mestni občini Velenje.

Veleposlanika so spremljali politični direktor Chunlai Wu, ataše Yuheng Yang, ekonomski svetovalec Kehua Yuan in tretji sekretar Guozhang Yang.

S strani lokalne skupnosti so bili poleg podžupana Petra Dermola prisotni tudi direktor občinske uprave mag. Iztok Mori, vodja Urada za razvoj in investicije Alenka Rednjak, vodja Urada za javne finance in splošne zadeve Amra Kadrić, vodja Urada za družbene dejavnosti Anton Brodnik, vodja Urada za urejanje prostora mag. Branka Gradišnik in vodja Kabineta župana mag. Saša Sevčnikar.

Podžupan je veleposlaniku podaril protokolarno darilo Nabiralko zvezd velenjskega ustvarjalca Črta Valenčaka, ki simbolno predstavlja večno hotenje tako posameznika kot kulture po doseganju najvišjih umskih in fizičnih ciljev. Veleposlanik se je ob zaključku sprejema vpisal v zlato knjigo gostov velenjske mestne hiše.