O-STA

Tudi letos omogočamo počitniško varstvo

Velenje, 20. maj 2019 - Že drugo leto zapored bomo organizirali poletno počitniško varstvo za otroke od zaključenega prvega pa do vključno petega razreda, starih od 6 do 10 let. Celodnevno varstvo, od 7. do 16. ure, bomo omogočali vse delovni dni v času poletnih počitnic v Vili Rožle oziroma Mladinskem centru Velenje.

Varstvo mlajših šolarjev v poletnem času za marsikaterega starša predstavlja posebno skrb. Zaradi tega smo se odločili, da bomo tudi letos šoloobveznim otrokom omogočili vključitev v organizirano počitniško varstvo, ki ga bodo izvajali Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje (MZPM), Športna zveza Velenje (ŠZV) in Mladinski center Velenje (MCV). Lani se je počitniškega varstva udeležilo 160 otrok iz občin Velenje in Šoštanj.

Poletno počitniško varstvo otrok je letos namenjeno otrokom iz Mestne občine Velenje ter občin Šoštanj in Šmartno ob Paki od zaključenega prvega razreda pa do vključno petega razreda osnovne šole, starih od 6 do 10 let. Organizirano bo ob delavnikih v juliju in avgustu, od 7. do 16. ure. Vpis je do zasedbe prostih mest možen preko spletne strani MZPM Velenje (www.vilarozle.si), kjer je objavljena prijavnica.

Starši bodo posameznega otroka lahko v počitniško varstvo vključili dva počitniška tedna. Število mest bo omejeno, zato bodo organizatorji vsak teden v počitniško varstvo sprejeli do 25 otrok. Prednost pri sprejemu bodo imeli otroci zaposlenih staršev, ki poleti varstvo res potrebujejo. Od 1. julija do 26. julija, bo počitniško varstvo potekalo v Vili Rožle, od 29. julija do 16. avgusta v prostorih Mladinskega centra Velenje (na Efenkovi 61), od 19. avgusta do 30. avgusta pa spet v Vili Rožle, kjer je sedež MZPM Velenje. V času počitniškega varstva bodo otroci dobili sadno malico in kosilo.

V času počitniškega varstva bodo za varovanje in animacijo otrok skrbeli zaposleni MZPM, MCV, (prostovoljci s pedagoškim predznanjem) ter dijaki, ki bodo vključeni v projekt Čisto moje Velenje. Športna zveza Velenje bo iz vrst športnih vaditeljev velenjskih športnih klubov vsak teden zagotovila tudi športnega animatorja.

Otroci bodo v času varstva uporabljali občinske športne površine v Sončnem parku, ustvarjali bodo v različnih ustvarjalnih delavnicah, brali pod krošnjami dreves, igrali družabne igre, hodili na kratke izlete, obiskali jih bodo zanimivi gostje ...

V jutranjih in pozno popoldanskih urah bodo v počitniško varstvo vključeni tudi udeleženci športnih taborov Športne zveze Velenje. Prijave zanje bodo ločeno zbirali na Športni zvezi Velenje.

Cena za enotedensko počitniško varstvo za posameznega otroka znaša 30 evrov. Zadnji teden v avgustu, ko bo v Vili Rožle potekal projekt Sončno mesto, ki bo vsebinsko še bolj bogat, bo cena 35 evrov. V Sončno mesto bodo lahko starši vključili tudi otroke starejše od 10 let, ki bodo tudi v tem tednu imeli organizirano prehrano.

Program počitniškega varstva sofinancirajo Mestna občina Velenje (tudi preko projekta Čisto moje Velenje ter z dodatnimi sredstvi za material za ustvarjalne delavnice in izvedbo programov) ter občini Šoštanj in Šmartno ob Paki, ki bosta prispevali za vsakega v projekt vključenega otroka iz njihove občine, saj je tam zanimanje in potreba manjša. Veliko dela bo opravljenega prostovoljno, zato je cena počitniškega varstva staršem dostopna.

Tako MZPM kot MCV sta že doslej pripravljali počitniške programe za otroke in mladostnike, z organiziranim počitniškim varstvom jih bodo le nadgradili. Še vedno pa bodo lahko v času poletnih počitnic v dopoldanskih urah na obe lokaciji prihajali ustvarjati tudi tisti otroci, ki varstva ne potrebujejo, zaželeli pa si bodo malo družbe vrstnikov in kratkočasenja ob ustvarjanju.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

Vesna JELIČIĆ, univ. dipl. soc.
Kabinet župana

T: 03 8961 700
........................................................................................................................