O-STA

Kulturne šole celjske regije v Laškem

Kulturne šole savinjsko-šaleške regije so 23. 5. pripravile že četrti tradicionalni izlet najkulturnic in najkulturnikov, ki so jih tokrat gostili v Laškem

Leta 2015 se je več kot 30 regijskih osnovnih šol, ki nosijo naziv Kulturna šola, in Gimnazija Celje -Center, ki zaenkrat ostaja edina srednja šola s tem nazivom v Sloveniji, povezalo v regionalno mrežo, ki skrbi zlasti za vzajemno obveščanje in obiskovanje kulturnih produkciji šol ter sodelovanje pri skupnih projektih. V Tednu ljubiteljske kulture letos so letos že četrtič zapored pripravili izlet, ki so ga tokrat gostili na OŠ Primoža Trubarja Laško. Vabilu se je odzvalo več kot 200 učencev in dijakov ter mentorjev iz 26 kulturnih šol, ki v tem šolskem letu blestijo na kulturnem področju.

Po izletu v prestolnico leta 2016, v Šentjur (2017) in Savinjsko dolino (2018), so mladi kulturniki letos odkrivali zdraviliško-pivovarsko mesto Laško. Zbrane so nagovorili župan Občine Laško Franc Zdolšek, direktor Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije mag. Marko Repnik in tokratni gostitelj, ravnatelj OŠ Laško Marko Sajko. Sledilo je iskanje laškega zaklada, kjer so se mladi razdelili v skupine in se podali na zanimiv orientacijski pohod po Laškem na katerih so odkrivali kulturno-zgodovinske znamenitosti mesta in ustvarjali lastne likovne vizije starega mestnega jedra po vzoru starih razglednic. Zaključek izleta je bil v Kulturnem centru Laško, kjer so si zbrani ogledali muzikal Čarovnija v izvedbi učencev OŠ Primoža Trubarja Laško.

Izlet je bil odličen zaključek zelo uspešnega šolskega leta, v katerem so kulturne šole s Celjskega uspele pripraviti tudi prvo izvedbo programa Šola v kulturi, ki so ga tokrat organizirali v obliki velikega projektnega pevskega zbora, ki je nastopil na slavnostnem koncertu ob 90-letnici skladatelja Jakoba Ježa 8. 11. v celjskem Narodnem domu. V zboru je sodelovalo 80 pevcev s 25 šol, za katere so organizirali intenzivni pevski vikend z zborovodkinjo Katjo Gruber.

Gre za edinstveno povezovanje med šolami, ki sodelujejo v programu Kulturna šola, ki ga JSKD namenja šolam, ki glede številčnosti in kakovosti izkazujejo nadpovprečno aktivno kulturno udejstvovanje učencev, staršev in mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula. Celjska regija se lahko pohvali s številnimi šolami, ki nosijo ta naziv, in tudi edino srednjo šolo - Gimnazijo Celje - Center, unikatna pa je tudi izjemna stopnja sodelovanja, ki ga želijo šole v prihodnjem letu še razširiti.

PRILOGA: Skupinska fotografija letošnjega izleta kulturnih šol v Laško (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC in koordinator mreže, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si