O-STA

KLM, SkyNRG in SHV Energy pripravljajo projekt za prvo evropsko tovarno trajnostnega letalskega goriva

KLM Royal Dutch Airlines so se zavezali za desetletno obdobje razvoja in nakupa 75.000 ton trajnostnega letalskega goriva na leto. KLM je prva letalska družba na svetu, ki se je odločila za tolikšen vložek v trajnostno letalsko gorivo. SkyNRG, vodja globalnega trga na področju trajnostnega letalskega goriva (SAF), bo izdelala prvo evropsko tovarno, namenjeno proizvodnji SAF v Delfzijlu. Proizvodni objekt bo specializiran za proizvodnjo SAF-a, bioLPG-ja, kot vir materialov pa bo uporabljala predvsem regionalne odpadne snovi. Ta tovarna bo med prvimi takšnimi na svetu. Objekt, ki naj bi začel obratovati leta 2022, je konkreten korak k uresničevanju ambicij KLM-ja glede trajnostnosti in prispevanja k širšemu načrtu industrije "Pametno in trajnostno" ("Smart and Sustainable"). Tudi SHV Energy, globalni vodja na področju distribucije LPG, bo vložil v objekt in kupoval bioLPG.

Zmanjševanje CO₂ za 85 %

Za zmanjševanje emisij CO₂ v bližnji prihodnosti je poleg obnove flote in dosežkov v operativnem izkoristku trajnostno letalsko gorivo nujna kratkoročna izbira komercialne letalske industrije. Vendar se dandanes ne proizvaja dovolj okolju prijaznega kerozina. Nova tovarna za proizvodnjo je projekt SkyNRG-ja, poimenovan DSL-01, ki bo namenjen proizvodnji trajnostnega letalskega goriva. Od leta 2022 bo tovarna proizvajala 100.000 ton SAF na leto ter 15.000 ton bioLPG-ja kot stranskega proizvoda, kar bo za letalsko industrijo pomenilo zmanjševanje emisij CO₂ za 270.000 ton na leto oz. najmanj 85 % zmanjšanje emisij CO₂ v primerjavi s fosilnimi gorivi. To je pomemben korak za industrijo, ki bo po eni strani zadovoljila potrebe po zmanjševanju emisij ogljika, po drugi pa potešila naraščajoče povpraševanje po trajnostnem gorivu za letala.

Uporaba SAF-a bo prispevala k zmanjšanju emisij ultra drobnih delcev in žvepla. Izgradnja tovarne je usklajena s KLM-jevimi cilji glede trajnostnosti in je pomemben korak proti uveljavljanju akcijskega načrta industrije "Pametno in trajnostno", ki ga je sestavilo dvajset vodilnih organizacij za transport in centrov znanja. Tudi amsterdamsko letališče Schiphol bo vložilo v razvoj tega objekta.

Gorivo ustreza najvišjim standardom varovanja okolja

Neodvisna Komisija za trajnostnost SkyNRG-ja odloča, ali gorivo ustreza najvišjim standardom varovanja okolja. Tako zagotavlja, da gorivo, proizvedeno iz odpadnih virov, ne bo imelo negativnega vpliva na okolje in vire pridelovanja hrane. Pri proizvodnji goriva ne bodo uporabljali prehranskih pridelkov, kot sta sojino ali palmovo olje (ali stranskih pridelkov, kot sta PFAD in POME).

Več informacij: https://klmf.ly/2JJN1Sl