O-STA

Profesionalna ekipa kolesarjev Team Novo Nordisk kolesari za ozaveščanje o sladkorni bolezni


Na Dirko po Sloveniji je prispela profesionalna kolesarska ekipa iz ZDA Team Novo Nordisk, v kateri imajo vsi člani ekipe sladkorno bolezen. Na današnji novinarski konferenci na Zdravniški zbornici Slovenije je ob tej priložnosti Zveza društev diabetikov Slovenije zagnala akcijo #DarujemKilometre, s katero širšo javnost spodbuja, da Slovenci ob dirki kolesarimo za dober namen, ozaveščanje o sladkorni in razumevanje: "Imam sladkorno, a sladkorna nima mene." Slovenski strokovnjaki so še opozorili na pomen opredeljevanja oseb z oznako bolniki.

Alojz Rudolf, podpredsednik Zveze društev diabetikov Slovenije, je predstavil akcijo #DarujemKilometre, ki bo potekala v času Dirke po Sloveniji od 19. do 23. junija: "Izzivi pri sladkorni bolezni niso samo zdravljenje, temveč tudi način življenja. Team NN nas izziva, če se tako izrazim, gre pa v resnici za spodbudo, ali lahko Slovenci v času Dirke po Sloveniji skupaj prekolesarimo 808,5 kilometrov, kolikor znaša razdalja dirke. V družbi želimo narediti korak naprej v razumevanju sladkorne bolezni in javnosti sporočiti, da lahko imam sladkorno, a sladkorna nima mene."

Na štartu in cilju Dirke po Sloveniji bo imela Zveza društev diabetikov Slovenije postavljene trenažerje na katerih bo mogoče kolesariti na licu mesta. Šteli pa bodo tudi vsi kilometri, ki jih bo vsak, ki bo kolesaril v času dirke, daroval preko družbenih omrežij z objavo fotografije prevoženih kilometrov z oznako #DarujemKilometre. Ob zaključku kampanje v nedeljo zvečer bodo ob uspešnem zaključku poklonili 808,50 evrov Društvu za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami. Člani Teama NN pa bodo svoje poslanstvo navdihovanja, ozaveščanja in opolnomočenja predali mladim slovenskim športnikom s sladkorno boleznijo.

Kljub sladkorni bolezni konkurirajo najboljšim kolesarjem na svetu

Posebnost Teama NN je, da ima prav vseh 16 članov, profesionalnih kolesarjev, sladkorno bolezen tipa 1. Poleg tega, da vrtijo pedala tudi na najbolj uglednih kolesarskih dirkah po vsem svetu, ima njihova udeležba na tekmah še bolj plemenito noto: ozaveščati in izobraževati o sladkorni bolezni, predvsem pa osebe s sladkorno boleznijo navdihovati in navduševati za aktiven življenjski slog. "Naše sporočilo je močno - navdihovati in izobraževati. Naši kolesarji s sladkorno boleznijo tekmujejo z najboljšimi kolesarji na svetu. Vsi imajo sladkorno bolezen tipa 1, kar pomeni, da dnevno jemljejo inzulin," je pojasnil generalni direktor Teama NN ustanovljenega leta 2012 Vassili Davidenko (ZDA), tudi sam nekdanji tekmovalec, ki je z ekipo prvič obiskal Slovenijo. Dodal je še, da poleti v ZDA organizirajo tudi kolesarske kampe za otroke s sladkorno boleznijo, katerih cilj je prepoznati najbolj perspektivne mlade kolesarje in jih kasneje tudi povabiti v Team NN: "Tudi tako jim pomagamo izpolnjevati otroške sanje." Ženske ekipe zaenkrat še nimajo, je povedal, trenutno z njimi tekmuje ena predstavnica nežnejšega spola, ki pa je zelo resna kandidatka za nastop na naslednjih olimpijskih igrah.

Ne dovolim, da me bolezen prizadene

Član tekmovalne ekipe Team NN, Finec Joonas Henttala, eden od sedmih kolesarjev, sodelujočih na letošnjem Tour of Slovenia, je podelil svojo življenjsko zgodbo. Pri 10 letih je bil diagnosticiran s sladkorno boleznijo tipa 1: "Ker sem bil mlad, me ni tako prizadelo, ko so mi postavili diagnozo." Pri tem mu je veliko pomagal oče, tudi sam oseba s sladkorno boleznijo, ki ga je takoj po diagnozi spodbudil za kolesarstvo. "Vsak dan treniram. Ne dovolim, da me bolezen prizadene. Vsak dan tekmujem s svojimi kolegi." Preden se je priključil Teamu NN je 10 let tekmoval z drugimi ekipami, ki niti niso vedeli, da ima sladkorno bolezen, saj je bil enakovreden tekmec.

Na novinarski konferenci je zbrane na pomen pravega ravnovesja med fizično aktivnostjo in sladkorno boleznijo opozoril tudi športni zdravnik Teama NN dr. Mario Pasquali, ki v ekipi skrbi za to ravnovesje pri tekmovalcih. V video nagovoru je zbrane pozdravil še Phil Southerland, soustanovitelj Team NN, ki je predstavil osebno zgodbo zakaj se je odločil ustanoviti ekipo. Posnetek je dostopen tu.

Označba 'bolnik' človeka doživljenjsko zaznamuje

Na promocijo zdravega in aktivnega življenja pa so opozorili tudi slovenski strokovnjaki. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek Travnik je predvsem pozdravila pozitivno noto zgodbe Teama NN in pohvalila Zvezo društev diabetikov Slovenije pri promociji zdravega in aktivnega življenja.

Pediatrični endokrinolog prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., je pozval k rušenju predsodkov, da so samo zdravi ljudje v redu. Tudi sam aktivni kolesar, ki se že več kot 30 let vozi samo s kolesom, je pohvalil slovensko tradicijo navajanja oseb s sladkorno boleznijo na šport že od malih nog, a izpostavil: "Šport je dobro sprejet, vendar apeliram na to, da bi si ga vsi lahko privoščili. Zdrav duh v zdravem telesu? V vsakem telesu je zdrav duh, tudi v 'bolnem'. Ogabno se mi zdi, da v osnovi nekomu rečeš bolnik. Označba nekoga doživljenjsko obsodi in zaznamuje," je bil oster Battelino in dodal: "Veliko ljudi živi z neozdravljivo boleznijo. In kaj? Sodobna vključujoča družba bi to morala sprejeti." Kot je še povedal Battelino število otrok v Sloveniji, diagnosticiranih s sladkorno boleznijo tipa 1 narašča 4 % letno. Trenutno je skupno število takšnih otrok 700.

Da je sladkorna bolezen kronična bolezen, ki jo imaš do zadnjega diha, je poudarila diabetologinja in certificirana integrativna psihoterapevtka (IIPA) dr. Karin Kanc Hanžel, dr. med., spec. internistka: "Pri kronični bolezni so številni vzponi in padci, ki so na psihološki ravni veliki. Zato je prav, da imamo posluh za male ranjene dušice, ki so drugačne". Na pediatrični kliniki, je dejala, veliko delajo, da opolnomočijo otroke in njihove starše. Tudi ona je opozorila na pomen uporabe jezika: "Izraz 'ti si diabetik'lahko izpade kot edina stvar, ki človeka opredeljuje. Naziv diabetik naj ne bi opredelil človeka kot celoto."

Akcijo #DarujemKilometre je s prvim prevoženim kilometrom otvoril slovenski kajakaš, tudi sladkorni bolnik, Vid Debeljak.

Foto: STA

Dodatne informacije: komunikacije@mediade.si |Matjaž Kljajić, 041 213 451 |