O-STA

Lov na lisico Sloveniji prinesel ekipno bronasto odličje

Ljubljana, 2. 7. 2019 - V ukrajinskem mestu Vinnytsia poteka 3. svetovno mladinsko prvenstvo ARDF (Amateur Radio Direction Finding), ki se bo zaključilo 4. julija 2019. Radioamaterska športno-tehnična disciplina, ki jo Zveza radioamaterjev Slovenije že vrsto let goji tudi v sodelovanju z Zvezo organizacij za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), je bolj poznana po imenu lov na lisico. Tekmovalci morajo v naravi s posebnimi sprejemniki z usmerjeno anteno (radiogoniometri) v čim krajšem času na tekmovalnem področju odkriti skrite oddajnike oziroma lisice. Namen je čim hitreje najti vse oddajnike in priti v cilj, za kar sta potrebna dobro poznavanje tehnike odkrivanja oddajnikov in dobra telesna pripravljenost.

Slovenijo na svetovnem prvenstvu v Ukrajini zastopajo Nik Gregorič, Jani Bratož, Ruj Grošelj Simić in Pavel Trojer. Na ekipni tekmi v kategoriji do 14 let - 3,5 MHz sta Ruj in Pavel osvojila bronasto odličje, medtem ko sta Nik in Jani v kategoriji do 16 let - 3,5 MHz osvojila peto mesto.

Naslednje leto bo 4. svetovno mladinsko prvenstvo ARDF pri nas v Ajdovščini.

Na fotografiji z leve proti desni: Nik Gregorič, Ruj Grošelj Simić, Pavel Trojer, Jani Bratož

≠≠≠


O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75