O-STA

Ekipno zlato za mlade Slovence na mednarodni lingvistični olimpijadi

Ljubljana, 6. 8. 2019 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da se je za slovenske dijake zelo uspešno končala še ena mednarodna olimpijada. S podelitvijo odličij in priznanj se je v mestu Yongin v Južni Koreji zaključila 17. mednarodna lingvistična olimpijada, ki je potekala med 29. julijem in 2. avgustom. Na olimpijadi je sodelovalo 54 ekip iz 36 držav, tekmovali pa so individualno in ekipno.

Slovenske barve so letos zastopali Ana Meta Dolinar z Gimnazije Bežigrad, Ana Luetić z Gimnazije Vič, Rok Tadej Brunšek z Gimnazije ŠC Velenje in Sebastian Kordiš z Gimnazije Škofja Loka. V Slovenijo se mladi vračajo z ekipno zlato medaljo.

Na letošnjem ekipnem tekmovanju, ki je trajalo tri ure, je bila naloga sestavljena iz precej neznanega sistema sporazumevanja - iz posebnega načina zapisovanja, ki se uporablja pri ritmični gimnastiki za opis elementov, ki jih izvajajo telovadci. Tekmovalci na ekipnem tekmovanju iz lingvistike so si ogledali vrsto posnetkov gimnastičnih nastopov in nekaj zapisov zanje ter ugotovili sistem zapisovanja. Pri tem je nalogo zelo uspešno rešilo toliko ekip, da se je strokovna žirija odločila, da letos podeli več bronastih in srebrnih medalj kot običajno, zlato pa je pripadlo samo eni ekipi - ekipi Slovenije, ki je tako ostale države pustila krepko za seboj. Mladi člani ekipe so med seboj odlično sodelovali, si porazdelili delo ter odlično izkoristili zadani čas naloge.

Zlato ekipno medaljo so naši tekmovalci obogatili še z individualnimi uspehi. Rok Tadej Brunšek je osvojil bronasto medaljo, Ana Meta Dolinar in Sebastian Kordiš sta dosegla častno omembo za dosežen rezultat, medtem ko je Ana Meta Dolinar osvojila še priznanje za najboljšo rešitev problema.

Ekipo slovenskih dijakov je spremljala dr. Simona Klemenčič. Že vrsto let pa kot članica žirije na olimpijadi sodeluje tudi Gabrijela Hladnik.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75