O-STA

Na Evropskem prvenstvu v ultimate frizbiju četrto mesto za dekleta

Med 10. in 17. avgustom 2019 je v Wroclawu na Poljskem potekalo Evropsko mladinsko prvenstvo v ultimate frizbiju (European Youth Ultimate Championship - EYUC), ki se ga je udeležila tudi Slovenija. Najbolje so se odrezala dekleta, ki so dosegla 4. mesto in za eno točko zgrešila bronasto koaljno, hkrati pa so osvojila tudi nagrado za najboljši športni duh.

Ultimate frizbi je razmeroma nov šport, ki pa v Sloveniji postaja vedno bolj priljubljen. Gre za ekipni šport, ki se igra na podolgovatem travnatem igrišču dolgem 100 metrov in širokem 37 metrov. Na vsaki strani igrišča je končna cona, v kateri mora sedemčlanska ekipa ujeti podajo, da doseže točko. Ultimate se igra v treh dimenzijah: ženski, moški in mešani.

V vseh treh divizijah se je med 10. in 17. avgustom 2019 na Evropskem mladinskem prvenstvu v ultimate frizbiju pomerilo kar 60 ekip. Med njimi so bile tudi tri slovenske mladinske reprezentance: moški reprezentanci do 17 in do 20 let ter ženska reprezentanca do 20 let.

Od bronaste kolajne jih je ločila le ena točka

Slednja je bila tudi najuspešnejša, saj je zgolj za eno točko zgrešila bronasto kolajno!

Dekleta so že v začetku tekmovanja pokazala odlično igro, vendar jim je v skupinskem delu zmanjkalo nekoliko sreče. Proti Češki, Veliki Britaniji in Nemčiji so izgubile le za eno točko, so pa zato zadnji tekmi skupinskega dela proti Avstriji in Irski prepričljivo zmagale.

Za vstop v četrtfinale so se pomerile z Italijankami, ki so vodile večji del tekme, vendar so Slovenke v zadnjih minutah pokazale več zbranosti in z odlično igro zmagale s 15:14.

Sledila je napeta četrtfinalna tekma proti Češki, ki so jo Slovenke dobile z 12:10. V polfinalu so jih s 15:4 popolnoma nadigrale Švedinje, ki so na koncu osvojile srebrno kolajno. Naša dekleta so se tako v boj za bronasto kolajno podala z Rusijo, ki je stara znanka zmagovalnih podijev v ultimatu.

Kljub temu je Slovenska ženska reprezentanca pod vodstvom Luke Banovića in Jerneja Mihelača v prvem polčasu povedla in vse do zadnjih minut držala vodstvo. S pomočjo vetra in navijačev ob liniji so Rusinje izenačile na 12:12, zato je o zmagovalcu odločala zadnja točka. Slovenke so pričele z napadom, vendar so po nekaj podajah izgubile posest diska, zato je Rusija izkoristila priložnost in osvojila točko za zmago s 13:12.

Dekleta so tako dosegla nehvaležno 4. mesto, so pa vseeno poskrbela za najboljši slovenski reprezentančni rezultat na mednarodnih tekmovanjih.

Ženska reprezentanca tudi z nagrado za najboljši športni duh

Ultimate je šport, ki ne pozna sodnikov. Igra temelji na pravilih športnega duha (ang. Spirit of the Game - SOTG), ki od vsakega igralca zahtevajo, da obvlada pravila, jih spoštuje, uporablja pošteno in jih ne izkorišča. Vsaka ekipa nasprotnika oceni v petih točkah športnega duha, ki se na koncu seštejejo in določijo SOTG zmagovalca. Na vsakem tekmovanju zato poleg prvih treh ekip po točkovni razvrstitvi nagrado prejme tudi ekipa z najboljšim športnim duhom.

Na Evropskem mladinskem prvenstvu so najboljši športni duh v ženski diviziji dosegla slovenska dekleta in Sloveniji priigrala že drugo nagrado za najboljši športni duh na Evropskih mladinskih prvenstvih. Prvo je leta 2017 v Veendaalu prejela moška mladinska reprezentanca do 20 let.

Na prvenstvu sta zaigrali tudi moška mladinska reprezentanca do 17 let, pod vodstvom Matica Kuslja in Aneja Petana, ter moška reprezentanca do 20 let pod vodstvom Jaše Dimiča in Žige Orešiča.

Najmlajša ekipa slovenske delegacije je dosegla dve zmagi proti Finski in Poljski, na zadnji tekmi pa utrpela poraz z Irsko za končno 14. mesto.

Starejši fantje so čez teden dosegli 4 zmage, in sicer so premagali Poljsko, Avstrijo kar dvakrat, za končno 13. mesto pa so zmagali še proti Slovaški.

Končni rezultati:

Moški U20

1. Mesto: Italija

2. Mesto: Francija

3. Mesto: Velika Britanija

13. Slovenija

Športni duh: Avstrija

Moški U17:

1. mesto: Francija

2. mesto: Italija

3. mesto: Belgija

14. mesto: Slovenija

Športni duh: Velika Britanija

Ženske U20:

1. Mesto: Francija

2. Mesto: Švedska

3. Mesto: Rusija

4. Mesto: Slovenija

Športni duh: Slovenija

Besedilo: Urška Kur

Foto: Anja Deželak