O-STA

Vabilo na novinarsko konferenco projekta Triadni balet

Prijazno vas vabimo na novinarsko konferenco projekta Triadni balet, ki bo 19. septembra 2019, ob 12.00 uri v prostorih Male galerije Banke Slovenije na Slovenski cesti 35.

Več informacij pošiljamo spodaj.

O PROJEKTU:

Človek. Umetnost. Tehnologija. Bauhaus.

Letos praznujemo 100-letnico umetniške šole Bauhaus in 100-letnico Univerze v Ljubljani. Iz hkratnosti dveh tako pomembnih dogodkov je nastala ideja o projektu Triadni balet, ki interdisciplinarno raziskuje ideje Bauhausa v sodobni luči. Po izdaji znanstvene monografije Bauhaus - Baumensch (Znanstvena založba FF), likovnih, glasbenih in plesnih delavnicah ter istoimenskem simpoziju v Moderni galeriji v Ljubljani prihaja zadnje dejanje projekta: plesno-performativna predstava Triadni balet, ki je hommage Schlemmerjevi predstavi z istoimenskim naslovom iz leta 1922. Ta velja za eno ključnih inovacij in zapuščin Bauhausa ter je v svojih številnih variacijah redefinirala gledališče in s svojimi idejami presegla miselnost svojega časa.

Projekt, pri katerem sodelujejo pretežno študentke in študenti Univerze v Ljubljani, povezuje članice in akademije v ustvarjalno in enovito celoto ter opozarja na pomen interdisciplinarnosti.

27. septembra 2019 ob 20.00 se bo monumentalna Vurnikova stavba Sokolski dom Tabor preobrazila v prostor radioaktivnega trka človeka in tehnologije.

Triadni balet v režiji Jana Krmelja ne poskuša rekonstruirati izvorne predstave, temveč ustvarja nov, sodobni premislek Schlemmerjevih idej in se sprašuje o odnosu med človekom, umetnostjo in tehnologijo. Morda odgovor ni v tem, da počlovečimo stroje ali da iz človeka naredimo stroj, temveč to, da je mehansko in človeško nujno treba dojemati kot avtonomni, morda nezdružljivi realnosti. Nepopolnost je bistvo človekovega delovanja in obenem njegova rana.

Kaj nas dela (ne)popolne? Kaj nas dela (ne)človeške?

TRIADNI BALET

Režija in vizualni scenarij: Jan Krmelj

Koreografija: Žigan Krajnčan in Jan Krmelj

Scenografija in oblikovanje monumentov: Nika Erjavec

Kostumografija: Brina Vidic (Gašper Gajšek, Klara Rešetić, Uroš Topić)

Skladatelja in oblikovalca zvoka: Gašper Torkar in Kristjan Kroupa

Oblikovanje svetlobe: Jan Krmelj

Asistentka režiserja in oblikovalka vstopnega prostora: Nika Prusnik Kardum

Nastopajo:

Simon Šerbinek

Andraž Prokofjev

Bor Prokofjev

Nace Novak

Arne Zalar

Produkcija: Hana Gaber

Oblikovanje promocijske podobe: Rok Roudi

Vodja projekta: Mateja Gaber

Projekt je nastal v sodelovanju s Filozofsko fakulteto UL, Univerzo v Ljubljani ter EU (Evropska noč raziskovalcev).