O-STA

Evropska noč raziskovalcev v Europarku Maribor

Mladi nadobudni raziskovalci so se pretekli petek udeležili Evropske noči raziskovalcev, ki je potekala tudi v Europarku Maribor. Sončno popoldne so v največjem nakupovalnem središču severovzhodne Slovenije popestrile fakultete Univerze v Mariboru, Astronomsko društvo Orion, Europa Direct, Geodetski zavod Celje, Mladi ustvarjalci, ekipa projekta Mladi za napredek Maribora ter Karierni center Univerze v Mariboru, ki so za otroke in mlade pripravili poučne delavnice, zabavne igre, zanimive demonstracije, nagradne igre in kvize.

Bistri umi in hitri možgančki

V Europarku Maribor so navzoče institucije oblikovale interaktivne postojanke, na katerih so mladim predstavili najnovejše dosežke znanosti in delo raziskovalcev. Dokazali so, da je tudi znanost lahko zabavna. Najmlajši so prek igre s priljubljenimi LEGO kockami spoznavali osnove robotike. Skupaj z LEGO roboti so se sprehajali, peli in plesali po nakupovalnem središču. V prihodnost brez onesnaževanja so se popeljali kar z električno formulo. Mladi kriminalistični umi pa so, kot pravi forenziki, tudi zbirali in zavarovali dokaze pri ogledu kraja kaznivega dejanja. Pozabili niso niti na našo kulturno dediščino in - ker tudi najhitrejši možgančki za delovanje potrebujejo gorivo - uživali v dobrotah slovenske kulinarike. Spoznali so, da je znanost prisotna v našem vsakdanu, pa naj gre za preprosto ščetkanje zob, skrb za okolje, grajenje mostu, rezanje lesa, obdelovanje polja, uporabo magneta, opazovanje zvezd, igranje starih iger ali prebiranje antičnih knjig.

Znanost je zabavna

Simona Mandl, center managerka Europarka, nam je ob zaključku poučnega popoldneva zaupala: "Evropska noč raziskovalcev je tudi za nas poseben dogodek. Veseli smo, da imamo možnost mladim bistrim umom ponuditi drugačen pogled na svet - z radovednostjo in inovativnostjo. Mogoče pa bodo nekoč na Evropski noči raziskovalcev prav oni predstavljali svoje dosežke v znanosti."

Glavni financer Evropske noči raziskovalcev je Evropska komisija, z ukrepi Marie Skłodowska-Curie.