O-STA

Bicy od jutri tudi na elektriko

Velenje, 8. oktober 2019 - Mestna občina Velenje je nadgradila sistem izposoje mestnih koles Bicy z električnimi kolesi. 57 klasičnim kolesom v sistemu Bicy se z jutrišnjim dnem pridružuje 9 električnih. Dve novi postaji s šestimi stebrički se nahajata pred OŠ Šalek in pri Konjeniškem klubu Velenje, po dva nova stebrička pa stojita pred mestno hišo ter na Gorici. Vzpostavili smo tudi novo aplikacijo za spremljanje razpoložljivosti koles na postajah.

Za investicijo smo pridobili sofinanciranje iz treh evropskih razpisov. Iz sredstev razpisa Trajnostna mobilnost in turizem na kolesih, ki je v 85 odstotkih sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, smo postavili dve novi Bicy postaji pri OŠ Šalek in Konjeniškem klubu Velenje, ki sta namenjeni izključno električnim kolesom. Nova terminala za izposojo električnih koles in dva nova stebrička na postajah pred mestno hišo in na Gorici ter štiri nova električna kolesa smo dodali v sklopu projekta Smart Commuting, v 85 odstotkih sofinanciranega iz programa Interreg Srednja Evropa. Projekt Chestnut, ki je bil v 85 odstotkih sofinanciran iz programa Interreg Podonavje, pa je omogočil nakup še petih električnih koles, postavitev nove postaje pri OŠ Antona Aškerca in razvoj aplikacije za pametne telefone, ki omogoča spremljanje števila koles na postajah.

Uporabniki sistema Bicy, ki ne želijo uporabljati električnih koles, lahko še naprej uporabljajo dosedanjo kartico. Dosedanje kartice bodo veljavne do nadgradnje celotnega sistema Bicy predvidoma do konca leta 2020, ko bodo morali vsi uporabniki kartice zamenjati. Vsi, ki želite uporabljati električna kolesa, pa morate obiskati Zavod za turizem Šaleške doline, ki se nahaja v prostorih Vile Biance (Stari trg 3) in prispevati 10 evrov za delno kritje stroškov vzdrževanja in registracije. Hkrati boste tam prevzeli novo kartico, s katero si boste lahko izposojali električna in klasična kolesa v sistemu Bicy. Kdaj so kolesa dostopna na kateri od 14 postaj (4 od teh so prilagojene za električna kolesa), boste lahko uporabniki preverili z aplikacijo (aplikacija BICY App).

Ko se boste na Zavodu za turizem Šaleške doline registrirali kot uporabniki električnih Bicy koles, boste dobili kartico in PIN-kodo za prevzem koles.

Postopek izposoje: Na terminalu pritisnete gumb Izposoja in sledite navodilom na zaslonu, kartico približate znaku na sprednji strani terminala, po pisku vpišete PIN-kodo, izberete kolo in na stojalu pritisnete gumb za izposojo kolesa. Sistem bo odklenil ključavnico in kolo lahko izvlečete. Pred uporabo morate preveriti, ali je kolo primerno za vožnjo (napolnjenost zračnic, delovanje zavornega sistema, nepoškodovanost ogrodja kolesa). Morebitne poškodbe na kolesu morate še pred uporabo sporočiti na telefonsko številko 080 19 61, kjer dobite tudi vse ostale informacije o uporabi sistema Bicy. Prav tako pa morate po uporabi sporočiti, če so na kolesu nastale kakšne poškodbe. Nato kolo poravnate natančno na vodila ob stebričku, da se prileže v zaklep. Ko bo terminal zapiskal, preverite, ali je kolo zaklenjeno. Na motorju na zadnjem kolesu je indikator polnosti baterije: če sveti zelena luč, je baterija polna več kot 60 %, rumena med 30 in 60 %, rdeča med 15 in 30 %, rdeča utripajoča pa pomeni, da je baterija polna manj kot 15 %. Motor je ob izposoji vklopljen; če ni, se odpeljite in pri hitrosti 15 km/h se bo avtomatsko vklopil.

Prijazen pozdrav!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

mag. Maša Kočevar
Kabinet župana