O-STA

Vabilo na SEMINAR NIB - Uporaba genetike pri spremljanju stanja populacij velikih zveri - doc. dr. Tomaž Skrbinšek - 23. 10. 2019, 14.00

Nacionalni inštitut za biologijo Vas vabi, da se udeležite seminarja, "Uporaba genetike pri spremljanju stanja populacij velikih zveri", ki ga bo predstavil doc. dr. Tomaž SKRBINŠEK.
     

Seminar bo v sredo, 23. oktobra 2019, ob 14.00 v Biološkem središču, Večna pot 111, v Ljubljani, v predavalnici B4.

Povzetek:
"Pri varstvu narave imajo velike zveri poseben status. Čeprav so bile tradicionalno človekovi tekmeci in v preteklosti preganjane in iztrebljane na vse načine, so danes širom Evrope strogo zavarovane. To varstvo skozi zakonodajo pa še zdaleč ne pomeni, da so stvari "na terenu" same po sebi urejene - nizke populacijske gostote, velika območja gibanja in stalni konflikti s človekom predstavljajo nenehen izziv za varstvo in upravljanje teh karizmatičnih živalskih vrst. Varstvo velikih zveri zahteva nenehno aktivno spremljanje njihovih populacij in prilagajanje ukrepov dejanskemu stanju, pa tudi splošni "klimi" v družbi. V zadnjih desetletjih je postala molekularna genetika ključno orodje pri varstvu narave ter temelj upravljanja in varovanja tudi pri velikih zvereh. Tako bom na predavanju predstavil naše velike zveri in izzive, s katerimi se soočajo, kot enega od praktičnih odgovorov znanosti pa bom predstavil varstveno genetske raziskave, ki jih na teh vrstah pri nas izvajamo že drugo desetletje. Le-te so postale ključno orodje za spremljanje varstvenega stanja populacij medveda, volka in risa tudi pri nas in nas pri poznavanju njihovoih populacij uvrščajo v sam evropski vrh." 

Vljudno vabljeni! 

Dodatne informacije: Katja Ploj, katja.ploj@nib.si, 059 232 701.