O-STA

Ponovno uporabo spremeni v navado - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 14. november 2019 - Letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo potekal od 16. do 24. novembra 2019, v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice komunalnega gospodarstva in Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, se ponovno posveča uporabi, predvsem tekstila, kosovnih odpadkov in embalaže pod sloganom Ponovno uporabo spremeni v navado.

Obstajajo številni načini, kako lahko proizvedemo manj odpadkov, eden učinkovitejših je ponovna uporaba. V Velenju imamo že sedem let Center ponovne uporabe, ki se bo v Evropski teden zmanjševanja odpadkov aktivno vključil z ozaveščanjem in izobraževanji o preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi. Lahko se pohvalimo, da smo v Velenju v teh letih prodali oz. podarili 200 ton stvari, ki so šle v ponovno uporabo. V sklopu centra želimo zmanjšati količino odpadkov, omogočiti ugoden nakup za vse ekološko osveščene kupce, ustvarjati zelena delovna mesta in odpadek uporabiti kot surovino prihodnosti.

Preprečevanje nastajanja odpadkov je najbolj zaželeno vedenje pri ravnanju z odpadki - najboljši odpadek je namreč tisti, ki ga ni. Po zadnji raziskavi Eurostata smo v letu 2017 v Evropski uniji v povprečju proizvedli 487 kilogramov odpadkov na osebo, v Sloveniji pa zgolj 10 kilogramov manj, številka pa se rahlo povečuje že od leta 2013 dalje. Po zadnjih podatkih SURS-a smo v Sloveniji v letu 2015 uvozili 92.670 ton oblačil, od tega je bilo zgolj 2.153 ton ločeno zbranega tekstilnega materiala, za velik delež tega pa sploh ne vemo, kje je oziroma kam izginja. Problematični so tudi kosovni odpadki, saj med njimi konča veliko kosov pohištva in drugih predmetov, ki bi jim lahko z majhnimi spremembami podaljšali življenjsko dobo, velik delež odpadkov pa konča tudi na divjih odlagališčih, ki jih je po zadnjih podatkih več kot 8.100 po vsej Sloveniji.