O-STA

Koncertna predstavitev zgoščenke "Pój! Sing!" Katarine Pustinek Rakar

V založbi Slovenske filharmonije bo prihodnji teden izšla zgoščenka "Pój! Sing!" s prerezom zborovske ustvarjalnosti skladateljice Katarine Pustinek Rakar. Zbor Slovenske filharmonije je skladbe posnel pod dirigentskim vodstvom svojega stalnega gostujočega dirigenta v sezoni 2019/20 Sebastjana Vrhovnika. Večino od skupno 22 skladb za mešani, ženski in moški zbor na zgoščenki bo koncertno predstavil v petek, 29. novembra 2019, ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije.

Katarina Pustinek Rakar (1979) je po prvih korakih ob klavirju na Srednji glasbeni šoli Ljubljana študirala teorijo, oboo in petje in nato na Akademiji za glasbo diplomirala ter leta 2016 magistrirala iz kompozicije in glasbene teorije. Bila je sopranistka najvidnejših slovenskih zborov, vrsto let je vodila Mešani pevski zbor Andraž nad Polzelo in bila članica Zbora Slovenske filharmonije. Izpopolnjevala se je na tečajih petja, zborovodstva, solfeggia in kompozicije. Zdaj na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet poučuje solfeggio in glasbeni stavek ter kot asistentka na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Je izrazito vokalno usmerjena ustvarjalka, ki je za svoja dela prejela več priznanj. Na koncertu ob izidu njene avtorske zgoščenke bosta zazveneli mednarodno nagrajeni kompoziciji: Das Rufen der Seelen (Ko duše pokličem) na besedilo Alme M. Karlin je nastala leta 2017 po naročilu Švedskega radijskega zbora z dirigentko Martino Batič in je bila izbrana na natečaju Britanske akademije pesnikov, skladateljev in avtorjev ter leta 2018 izvedena z zborom BBC Singers v Londonu; Libertas animi cibus (Hrana duha je svoboda) na besedilo iz zbirke Carmina proverbialia je nastala leta 2016 po naročilu Sebastjana Vrhovnika za Mešani zbor Obala Koper in je bila leta 2018 nagrajena v Rimu na natečaju Ženske sveta v glasbi za človekove pravice mednarodne Fundacije Adkins Chiti - Ženske v glasbi.

Krstno bodo predstavljene uglasbitve treh pesmi angleške pesnice Christine G. Rossetti: Another Spring (Spet pomlad), The First Spring Day (Prvi pomladni dan) in Remember (Spominjaj se).

Slišati bo skladbo pisal bi ti lepe pesmi na besedilo Marka Pavčka, ki jo je Zbor Slovenske filharmonije naročil ob svoji 25-letnici in je bila prvič izvedena leta 2016. "Zavedam se, da ima znotraj pesmi vsaka beseda svoj ritem, svojo barvo in energijo, zato jo skušam z glasbo povzdigniti in ji pridodati umetniško vrednost," so besede skladateljice, ki je v zborovsko večglasje skrbno odela tudi besedila Cirila Zlobca, Lili Novy, Olge Weissbacher, Rudolfa Maistra (slišati jih bo na koncertu) ter Franeta Milčinskega - Ježka, Neže Maurer in Toneta Pavčka (so na novi zgoščenki poleg prej navedenih).

Ustvarjanje Katarine Pustinek Rakar je, zlasti pri kompozcijskih začetkih, navdihnila tudi zakladnica ljudske tradicije. Projekt "Pój! Sing!" tako zajema tudi priredbe ljudskih pesmi iz

Podveža pri Lučah, Kroga pri Murski Soboti, Ziljske doline, Beltincev ter skladbi po napevih iz Koroške in Gorenjske.

KONCERT OB IZIDU ZGOŠČENKE SKLADATELJICE KATARINE PUSTINEK RAKAR

29. november 2019 ob 19.30

Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

Zbor Slovenske filharmonije

Sebastjan Vrhovnik, dirigent


Spored:

Katarina Pustinek Rakar:

Das Rufen Der Seelen, 2017 (Alma M. Karlin)

Libertas animi cibus, 2016 (Carmina proverbialia, 207)

Two Songs of Spring*, 2018 (Christina G. Rossetti)

Another Spring

The First Spring Day

Remember*, 2018 (Christina G. Rossetti)

Krik, 2016 (Ciril Zlobec)

pisal bi ti lepe pesmi, 2016 (Marko Pavček)

Ljubezni vonj, 2004 (Lili Novy)

Tam nekje, 2016 (Olga Weissbacher)

Posmrtna idila, 2017 (Rudolf Maister)

Visoka je gora, 2018 (ljudska iz Podkorena)

Snočkaj sem no pošto zvedev, 2013, rev. 2018 (ljudska iz Podveža pri Lučah)

Kak žalosno, 2013 (prekmurska ljudska iz Kroga pri Murski Soboti)

Knez Marko, 2012 (po zapisih ljudskih besedil in melodij iz Koroške in Gorenjske)

Ti-di-di drajsa, 2012 (po ljudskih motivih)

*Prva izvedba


Prodaja vstopnic pri blagajni Slovenske filharmonije:

vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom

T +386 1 24 10 800

E info@filharmonija.si


Spletna prodaja vstopnic:

https://filharmonija.kupikarto.si/

Prijazno vabljeni na vrhunski zborovski večer!