O-STA

60 Prešernovih priznanj za uvod v pester december na GCC


Na Gimnaziji Celje - Center bodo 3. 12. v čast Ta veselemu dnevu kulture tradicionalno podelili šolska Prešernova priznanja, razglasili letošnja zmagovalca natečaja Naj kratka zgodba in natečaja Najnovotvorjenka GCC ter zakorakali v pestro decembrsko kulturno dogajanje


Dobro desetletje je 3. 12. na Gimnaziji Celje - Center (GCC) prav poseben dan, saj se s slovesnostjo v stari telovadnici ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi Prešernova priznanja, kot se to tudi spodobi za edino slovensko srednjo šolo z nazivom Kulturna šola in Evropsko točko za nadarjene dijaki. Na kulturni prireditvi, ki se bo začela ob 11.35 v stari telovadnici šole bo govora o pomembnosti kulture za obstoj vsakega naroda, številčno majhnih, kot je slovenski, pa še posebej. Ker je letošnje leto posvečeno spominu na Valentina Vodnika, se bodo spomnili njegovih razsvetljenskih prizadevanj, v duhu praznika pa bodo seveda opozorili tudi na bližajočo se 220-letnico rojstva Franceta Prešerna.

Dijaki bodo ob glasbi predstavili poezijo četrtošolca Aljaža Primožiča, prejemnika nagrade Župančičeva frulica za leto 2019. Na prireditvi bomo tudi izvedeli, kdo je letošnji zmagovalec natečaja za najboljšo kratko zgodbo, ki ga že vrsto let razpisuje knjižnica na GCC, pa tudi zmagovalca novega natečaja za Najnovotvojrenko, ki bo v GCC slovarju dobila posebno mesto, saj bo veljala za pravilno na vseh ocenjevanjih, obvezno pa jo bodo uporabljali tudi na prireditvah. Na ta natečaj, ki je del mladinskega raziskovalnega projekta, je prispelo več kot 100 predlogov za nove besede. Tradicionalno bodo na prireditvi objavili tudi razpis za objavo dijaških prispevkov v literarni reviji Podstrešje, ki bo odprt vse do 8. 2. 2020.

Prireditev bo tradicionalno uvedla pestro decembrsko dogajanje na GCC, ki ga bodo zvečer dopolnili še z odprtjem razstave likovnih del dijakov likovne gimnazije v Braslovčah. 5. 12. glasbeni sestavi pripravljajo Miklavžev koncert, s katerim se bodo teden dni kasneje predstavili tudi v Madžarskem Szegedu. 11. 12. je na programu Centrovizija, projekt Dijaškega razvojnega tima in Dijaške skupnosti, ki izziva vse glasbene talente, ki ustvarjajo avtorsko glasbo, 14. 12. pa bodo dijaki umetniške gimnazije - likovne smeri z unikatnimi jaslicami sodelovali pri projektu Božični Vojnik. December bo minil tudi v znamenju dobrodelnih akcij #enostavnoČLOVEK, Anina zvezdica in božična večerja, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Interact klubom Celje. Zadnji teden pred počitnicami bo minil v znamenju številnih koncertov, obveznih izbirnih vsebin in prazničnih prireditev med odmori. 19. 12. na šoli pripravljajo tudi karierni dan s predstavitvijo slovenskih in tujih univerz za dijake 3. in 4. letnikov, v novo leto pa bodo že tradicionalno stopili z Novoletnim koncertom v cerkvi sv. Duha 6. 1. 2020.

PRILOGA: Fotografije z lanske prireditve ob Ta veselem dnevu kulture (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si


Seznam prejemnikov šolskih Prešernovih priznanj:
Jena Knez, Urška Košir, Ela Leskovar, Martin Lončarič Škorjanec, Blaž Pavlič in Vitomir Janez Zagode, vsi 3. b, Ivana Čačič in Lučka Robič, obe 3. c, Larisa Kosi, 3. č, Matevž Bervar, Lovro Čeh Brežnik, Naja Podbrežnik, Iza Robavs in Žiga Žvižej, vsi 3. d, Tara Soderžnik in Alojzija Sovič, obe 3. h, Jerneja Čerenak, Ariana Hodžić, Laura Korošec, Maj Lesjak in Klara Sapor, vsi 3. i, Zarja Korelc, Martina Lenko, Zara Meško, Eva Ocepek in Nives Žagar, vse 4. a, Maj Antončič, Zala Kejžar, Larisa Kotnik, Maj Mravlak, Alen Pokupec, Lucija Rakun, Katarina Stepišnik, Nika Šalamon, Maša Šon Neuholt in Tamara Šumej, vsi 4. b, Filip Eisenkoler, Jaka Jeršič, Eva Ledinek, Ajda Klepej, Vanesa Kukaj, Sara Sakič, Tanja Seničar, Kaja Uranič in Janja Voga, vsi 4. c, Tomaž Brilej, Jona Kunej in Tina Reher, vsi 4. č, Eva Beltram, 4. d, Barbara Lokovšek in Naja Rožič, obe 4. h, Lara Crnjac, Mojca Florjan, Lea Jazbinšek, Katrin Kovač, Maja Silovšek in Nastja Zvonar, vse 4. i, ter Urška Ornik, Veronika Preložnik in Vlasta Sajko, vse 4. j.