O-STA

Razstava: Rimska vojaška diploma z Vičave na Ptuju

Spoštovani,

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Programska skupina Slovenska zgodovina, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Center za preventivno arheologijo vljudno vabijo na odprtje razstave z naslovom Rimska vojaška diploma z Vičave na Ptuju.

Razstava je posvečena izjemni najdbi rimske vojaške diplome, rekonstrukciji in interpretaciji ohranjenega besedila ter osvetlitvi njenega pomena za rimsko vojaško zgodovino. Na odlomku bronaste plošče je ohranjen del prepisa doslej še neizpričane cesarske konstitucije o podelitvi državljanstva in drugih pravic častno odpuščenim vojakom rimskih pomožnih vojaških enot. Na podlagi imena cesarskega namestnika in vrhovnega vojaškega poveljnika province Zgornje Mezije Julija Kandida (96-100), pod katerim je bil častno odpuščen njen prejemnik, je bila diploma izdana v zadnjih letih 1. stoletja.

Razstavo bomo odprli jutri, 10. januarja 2020, ob 12.30 uri v prostorih Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete UL in bo odprta do 20. februarja 2020.

Lepo vabljeni!