O-STA

Vabilo na novinarsko srečanje ob premieri opere Devica Orleanska v SNG Opera in balet Ljubljana

Spoštovani novinarji in ostali predstavniki medijev,

v soboto, 18. januarja 2020, ob 19.30, bomo na velikem odru premierno uprizorili opero v štirih dejanjih Devica Orleanska, za katero je njen avtor Peter Iljič Čajkovski v pismu svojemu bratu Modestu zapisal: "Četudi ta opera ne bo sprejeta kot umetnina, zame bo."

Samosvoja operna stvaritev Devica Orleanska, napisana v slogu vélike francoske opere, je skladateljevo peto operno delo in hkrati prvo, ki je bilo izvedeno zunaj meja njegove domovine - v Pragi leta 1882. V njej se psevdozgodovinsko ozadje zgodbe o usodi francoske heroine iz 15. stoletja prepleta z mešanico veličastnega razkošja in melodramatičnih pasaž.

Pod režijo se podpisuje režiser belgijskega rodu Frank Van Laecke, ki je na našem odru v minulih sezonah režiral uspešni predstavi Katja Kabanova in Lucia di Lammermoor, pod glasbeno vodstvo predstave pa maestro Simon Krečič.

O ustvarjanju in nastajanju te opere bodo na novinarski konferenci v torek, 14. januarja 2020, ob 16.30, na velikem odru, spregovorili njeni ustvarjalci in operni solisti. Pridružite se nam.

Pričakujemo vas na glavnem vhodu gledališča.

Akreditacija poteka prek elektronskega naslova press@opera.si.