O-STA

SAŠA inkubator - most med velikimi in majhnimi podjetji - SZJ Mestne občine Velenje

Velenje, 23. januar 2020 - SAŠA inkubator je prejel skoraj 550.000 evrov za sofinanciranje programov za mlada podjetja v sklopu javnega razpisa za sofinanciranje subjektov inovativnega okolja. Z letom 2020 so postali regijski partner nacionalnega podjetniškega tekmovanja POPRI, kar pomeni, da bo predizbor za Štajersko, Prekmurje, Koroško in Zasavje potekal v Velenju.

SAŠA inkubator tvori zelo pomemben segment podpornega okolja za mlada podjetja v SAŠA regiji. Podjetjem nudi prostore, programe, dostop do kapitala, odpira jim vrata v poslovni svet, opremi jih z znanjem, da pri vstopu na trg in rasti naredijo čim manj napak. Inkubator je sopotnik mladih podjetij in tistih, ki to želijo postati.

Inkubator postaja vedno bolj prepoznaven tudi izven regije. K temu je pripomogla uspešno izvedena 2. mednarodna konferenca Future 4.0., ki je potekala novembra lani. Glavni namen dogodka je združevati startup podjetja s korporacijami, iskati nove rešitve za industrijo ter spoznati navdihujoče primere sodelovanja med startupi in korporacijami. Lansko konferenco so podprla večja podjetja, in sicer Gorenje, Kolektor, BSH, Esotech, Iskra, Istratel, Unior in Pošta Slovenije, ki so imela tudi sestanke s startupi.

Prav zaradi te konference je SAŠA inkubator v letu 2019 postal pomemben partner projekta KorpoStart, ki je financiran s strani Slovenskega podjetniškega sklada, izvajajo pa ga v konzorciju s CorpoHub-om in Gospodarsko zbornico Slovenije. Namen projekta je spodbujanje sodelovanja korporacij in inovativnih malih ter srednjih podjetij, s ciljem ustvarjanja uspešnih skupnih zgodb.

V inkubatorju veliko energije vlagajo v gradnjo startup skupnosti SAŠA regije. Za dijake so v maju 2019 izvedli Startup vikend v Sončnem parku. V januarju in septembru so izvedli dva javna nagradna natečaja ("hackathona"), enega v sodelovanju z Zavodom za turizem Šaleške doline. Za startup podjetja vsako leto izvedejo program Podjetniški trampolin. Cilj programa je šest startup ekip skozi šesttedenski intenzivni program pripraviti do te stopnje, da lahko svojo idejo predstavijo investitorjem. Lanska zmagovalka je bila Mojca Kotnik s svojimi eko ličili.

Pohvalijo se lahko s številnimi uspehi podjetij, ki so svoje začetne korake naredili v sklopu inkubatorja. Eva Štraser, Evegreen, je prejela nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za inovativno mlado podjetje, podjetje Vizija ena sodeluje z ruskim investitorjem, podjetje GOV-IS je glede na prihodke zraslo za 100 %, podjetje Autotech je v enem letu preseglo 1 milijon evrov prihodkov.

SAŠA inkubator se financira iz EU sredstev (34 %), sredstev Mestne občine Velenje (25 %), najemnin (16 %), trga in države (12 %) ter prispevkov.

Vabljeni, da njihovo delo spremljate na www.sasainkubator.si, preko socialnih omrežij ali jih obiščete v Poslovnem centru Standard.