O-STA

Ob slovenskem kulturnem prazniku koncert samospevov Mojce Bitenc Križaj in Domna Križaja

V sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana bo na odru SNG Opera in balet Ljubljana 8. februarja 2020 ob 19. uri zazvenel koncert samospevov s solistoma Mojco Bitenc Križaj in Domnom Križajem. Pevca bo na klavirju spremljala Andreja Kosmač.

Praznični koncert že tradicionalno razgrinja paleto najpriljubljenejših slovenskih samospevov. Pester in raznolik koncertni spored odstira delčke dolge razvojne poti, na kateri je zvrst samospeva pomembno tlakovala temelje slovenski glasbeni kulturi: od tehtnejših začetkov preko prvih vrhuncev do umetniško zrelih del.

Koncertni spored, ki sta si ga izbrala solista, zaokroža dela skladateljev od začetka 19. do konca 20. stoletja: Josipa Michla, Davorina Jenka, Frana Serafina Vilharja, Frana Gerbiča, Benjamina Ipavca, Rada Simonitija, Antona Lajovica, Lucijana Marije Škerjanca in Marijana Lipovška.

Sopranistka Mojca Bitenc je z diplomo summa cum laude končala magistrski študij petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu Barbare Jernejčič Fürst ter še podiplomski študij petja na zagrebški akademiji za glasbo pri Vlatki Oršanić. Na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je končala tudi študij medicine. Njen soprog, baritonist Domen Križaj, pa je član opernega ansambla gledališča v Baslu, kjer je doslej nastopil v veliko opernih vlogah, študij solopetja in medicine je zaključil na ljubljanski univerzi.

Ob klavirju bo solista spremljala pianistka Andreja Kosmač, ki je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak. Trenutno se posveča predvsem igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti, sodelovala pa je tudi s Slovenskim komornim zborom pod vodstvom Martine Batič.

Spored večera je objavljen na spletni strani www.opera.si .