O-STA

30. Medobčinski otroški parlament

Velenje, 3. marec 2020 - V četrtek, 5. marca 2020, dopoldne bo v sejni dvorani Mestne občine Velenje potekal že jubilejni, 30. Medobčinski otroški parlament. Letos bo osrednja tema parlamenta Moja poklicna prihodnost. Sodelovali bodo predstavniki devetih osnovnih šol iz Šaleške doline, od tega sedem iz Velenja ter po ena iz občin Šoštanj in Šmartno ob Paki. Vsako šolo bo zastopalo osem učencev in učenk, ki so jih mladi izbrali na šolskih parlamentih. Ob 11.30 se bo pričel uraden začetek plenarnega dela zasedenja, po katerem bo mlade parlamentarce pozdravil tudi podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Gostitelj 30. Medobčinskega otroškega parlamenta je župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, organizator pa Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje (v nadaljevanju MZPM Velenje). Letos se bodo mladi parlamentarci v sejni dvorani Mestne občine Velenje zbrali ob 10. uri. Najprej jih čaka delo v štirih skupinah, pri čemer jim bodo sklepe pomagali oblikovati prostovoljci MZPM Velenje. Ob 11.30 se bo začel plenarni del zasedanja, na katerega vabimo tudi ravnatelje osnovnih in srednjih šol, predstavnike vseh treh občin, Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije in druge.

Želimo, da glas mladih o izbiri poklicev sliši čim več odraslih. Le tako lahko mladi pričakujejo, da se bodo njihove ideje in želje tudi uresničile. Ob koncu plenarnega dela zasedanja, ki ga bo vodila lutkarica in študentka igre na ljubljanski AGRFT Vanja Kretič, bo mlade parlamentarce pozdravil tudi podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Besedo bodo lahko dobili tudi ostali gostje parlamenta.

30. Medobčinski otroški parlament pripravlja MZPM Velenje v sodelovanju z mentorji z vseh sodelujočih osnovnih šol. Mladi bodo izbrali osem predstavnikov Šaleške doline, ki se bodo 12. marca v velenjski Vili Rožle na regijskem otroškem parlamentu srečali z vrstniki iz Spodnje in Zgornje Savinjske ter Šaleške doline. Nacionalni parlament bo tudi letos potekal v dvorani Državnega zbora Republike Slovenije v Ljubljani, kjer bodo predstavniki mladih iz vse Slovenije o številnih faktorjih, ki vplivajo na njihovo izbiro poklicne poti, razpravljali v ponedeljek, 6. aprila 2020. Našo regijo bo zastopalo šest osnovnošolcev, ki jih bodo mladi izbrali na regijskem otroškem parlamentu.