O-STA

Nacionalni inštitut za biologijo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport napovedujeta začetek financiranja projekta "Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologjo"

Ljubljana, 6. 3. 2020 - Danes ob 11. 00 bosta minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in Matjaž Kuntner, direktor Nacionalnega inštituta za biologijo, podpisala pogodbo namenjeno gradnji novega Biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS - NIB). Gre za investicijo v višini 20 milijonov Eur, ki predstavlja eno od največjih investicij na področju biotehnologije v regiji.

Investicija v Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS -NIB) v višini 20.777.441,24 EUR bo pomenila pomembno nacionalno in regijsko okrepitev raziskovalne infrastrukture na področju biotehnologije in ved o življenju. Projekt bosta sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija v skladu z Operativnim programom za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020. Upravičeni stroški investicijskega projekta znašajo 20 mio EUR, od katerih znaša finančni prispevek Evropskega sklada za regionalni razvoj kot prispevek Evropske unije 16 mio EUR, 4 mio pa prispeva Republika Slovenija iz državnega proračuna.

Minister Jernej Pikalo je ob podpisu pogodbe povedal: "Nov objekt za raziskovalce predstavlja pomembno pridobitev neto površine v obsegu 6.560,12 m2. V času podnebne krize in znatnih podnebnih sprememb, upadanja biodiverzitete, širjenja rastlinskih in človeških virusov, v času, ko predstavlja čisto okolje in ohranjanje čiste vode izziv tudi za Slovenijo, so raziskave in znanstveno delo NIB res kritično pomembne. Pomembne za Slovenijo, za regijo, ki ji pripadamo in seveda tudi globalno. Ta investicija bo umestila BTS -NIB med regionalne centre razvoja na področju biotehnologije, biologije in sorodnih ved. Ponosni smo in veseli nas, da smo ta projekt realizirali!"

Matjaž Kuntner, direktor NIB pa je dodal: " NIB bo s to infrastrukturo pridobil moderne prostore, kjer bodo naši uveljavljeni in priznani raziskovalni timi lahko še bolj zavzeto razvijali vrhunsko znanost in hkrati realizirali povezovanje temeljnih znanosti o življenju z različnimi deležniki na aplikativnih področjih biotehnologije, farmacije, varovanja okolja in človekovega zdravja. Želimo ustvariti stimulativno znanstveno stiščišče, ki bo privlačno tudi za raziskovalce iz tujine, še posebej mlade slovenske talente, ki bi si želeli vrnitve v domovino."

Dogodek bsote lahko neposredno spremljali preko: https://www.facebook.com/NIBSlovenia/posts/2640175156080592?

Več informacij:

Katja Ploj, NIB; tel: 059 232 701; e-mail: katja.ploj@nib.si