O-STA

Nagrada za novinarje "Pisati za srednjo in vzhodno Evropo" ponovno objavljena v letu 2005

APA in BA-CA vabita novinarje iz držav srednje in vzhodne Evrope k sodelovanju

Dunaj (OTS) - Novinarji iz držav srednje in vzhodne Evrope (SVE) so v letu 2005 ponovno vabljeni, da se potegujejo za nagrado "Pisati za srednjo in vzhodno Evropo" , ki jo podeljuje APA - Avstrijska tiskovna agencija v sodelovanju z Bank Austria Creditanstalt (BA-CA). Cilj nagrade v višini 5.000 evrov, ki je bila prvič podeljena leta 2004, je spodbuditi razumevanje in dialog med državami srednje in vzhodne Evrope (SVE). Upoštevani bodo vsi prispevki, ki pomagajo k preseganju meja in predsodkov ter vsebujejo teme o evropski integraciji, manjšinska vprašanja in dialog med sosedi.

Novinarske prispevke, objavljene med 1. avgustom 2004 in 31. julijem 2005, je treba oddati do 31. julija 2005. Oddati je treba članek v izvirnem jeziku, prevod v angleški jezik in kratek življenjepis avtorja. Oddati je mogoče tudi radijske, televizijske in prispevke na spletu. Nagrada bo podeljena na svečani prireditvi novembra 2005.

Regina Prehofer, direktorica BA-CA za srednjo in vzhodno Evropo, je izkoristila priložnost in ponovno povabila k oddaji prispevkov, da bi poudarili pomen regije SVE za gospodarsko prihodnost Evrope. "Nagrada za novinarje ne prispeva le k ustvarjanju razumevanja med starimi in novimi državami EU, temveč pomaga tudi novinarsko postaviti temelje za sodelovanje in uspešnost v Evropi."

Glavni urednik APA Wolfgang Mayr poudarja pomen ekspanzivne tiskovne agencije, ki poroča o tej regiji s političnim, gospodarskim in kulturnim pomenom v Evropi. Države SVE so za APA, ki že leta poroča o njih obširneje kot druge agencije, "stalna tema prihodnosti".

Predsednik žirije Ambros Kindel, vodja oddelka za tuje dežele APA, dodaja, da žirija izraza SVE ne opredeljuje togo. V časih vedno večje evropske kohezije pomembnih geografskih področij "ne bi smeli določati s kompasom". Zato so novinarji iz jugovzhodne Evrope ali Ukrajine prav tako vabljeni k oddaji prispevkov. "Nagrada je odprta za vse, ki se imajo za srednje ali vzhodne Evropejce".

Leta 2004 je nagrado prejel Lubos Palata, vodja službe za tuje države praškega časnika "Lidove Noviny" za cikel poročil, ki v obliki eseja obravnavajo temo integracije in preobrazbe novih držav EU. V svojem prispevku "Die siebente Ohnmacht", ki ga je žirija še posebej pohvalila, je orisal težak položaj novinarjev v državah reform. Poleg tega je prejel nagrado kot priznanje za svoj občutljivi cikel "Potovanje po novi Evropi" nemški novinar Stefan Jacobs (Der Tagesspiegel, Berlin).

Člani žirije so Jiří Pehe, svetovalec nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla, Samuel Brečka, slovaški raziskovalec komunikacij, slovenski pisatelj Jože Hudeček, Pawel Lisicki, namestnik glavnega urednika poljskega dnevnika "Rzeczpospolita", madžarska TV novinarka Júlia Váradi, Ildiko Füredi-Kolarik, predstavnica za mednarodni tisk BA-CA, in šef tuje politike APA Ambros Kindel.

Prosimo pošljite svoje prispevke za nagrado "Pisanje za srednjo in vzhodno Evropo 2005" po e-pošti na naslov cee.award@apa.at. Več informacij in obrazec za prispevke, ki ga lahko prenesete s spleta, lahko najdete pod http://www.apa.at/cee-award.

APA - Austria Presse Agentur

Barbara Rauchwarter

Head �"Marketing & Communication"

Tel.: +43 (0)1/36060-5700

mailto:b.rauchwarter@apa.at

Bank Austria Creditanstalt

Ildiko Füredi-Kolarik

Vodja oddelka "Mednarodni odnosi s tiskom"

Tel. +43 (0) 50505 56102

mailto:ildiko.fueredi-kolarik@ba-ca.com