O-STA

VB LEASING International zabeležil rekordno leto

Novi posli v letu 2004 porasli za 24.8%

Dunaj ,18. aprila 2005 - Skupina VB LEASING International, podružnica avstrijskega podjetja �-sterreichische Volksbanken AG in nemškega podjetja VR-LEASING AG, je v letu 2004 dosegla najboljše poslovne rezultate v svojih desetih letih delovanja. Rast skupine, tako količinsko kot kakovostno, je vidna v bilančni vsoti, ki je narasla za 25,5 odstotka na 1.159,7 milijona evrov.

Poslovni izid iz rednega poslovanja znaša 23,9 milijona evrov.

Z nenehno rastjo smo dosegli nov obseg poslovanja v višini 806,8 milijona evrov preko 38.087 novih pogodb.

Skupina je zabeležila 49,3-odstotno razmerje med stroški in prihodki, kar jo uvršča med vodilna leasing podjetja. Število zaposlenih je v letu dni naraslo za 16,3 odstotka na 665.

Bližina trga pomembna za uspeh

Vse nove podružnice v Srednji in Vzhodni Evropi so zabeležile precejšnjo rast. Še posebej uspešne so bile tiste v Srbiji in Črni gori, na Madžarskem in v Romuniji. Podružnica v Srbiji in Črni gori je poslovne cilje v prvem letu delovanja presegla za več kot 10 odstotkov. Madžarska podružnica je obseg novih poslov povečala za 60 odstotkov, romunsko podjetje pa je prav tako zabeležilo nadpovprečno poslovanje, saj so se rezultati izboljšali za 36 odstotkov. Ob izrednem razvoju je VB LEASING utrdila svoj položaj na trgu kot vodilno, od proizvajalca neodvisno leasing podjetje v Srednji in Vzhodni Evropi. Rast je bila še posebej izrazita v sektorju gradbeništva in transporta ter v prodajnem sektorju, in sicer za 38,9 odstotka. Med izdelki so največjo rast zabeležili stroji (za 30,4 odstotka) in tovornjaki s priklopniki (za 27,6 odstotka). Tudi leasing avtomobilov, tovornjakov brez priklopnikov in drugih dostavnih vozil ter gradbenih strojev je zabeležil visoke številke. V lanskem letu pa se ni le povečal, in to izjemno, obseg novih poslov, temveč tudi število sklenjenih pogodb, ki je naraslo za 21 odstotkov na 38.087. V večini držav je bilo tako potrebno razširiti strankam prijazne storitve, med drugim preko interneta.

Do sredine leta 2005 se bodo prve leasing pogodbe sklepale tudi v Moskvi. Z ustanovitvijo podružnice v moskovski regiji prihaja VB LEASING na nov trg financiranja avtomobilov, poslovnih vozil in gradbenih strojev in bo tako le še povečala in utrdila svojo obstoječo mrežo na razvijajočih se trgih Vzhodne in Srednje Evrope. Letos bodo prav tako začeli priprave za priključitev podružnice v Bolgariji.

VB-Leasing International Holding GmbH je v Srednji in Vzhodni Evropi eno izmed vodilnih leasing podjetij za opremo, ki je neodvisno od proizvajalcev. Je mešano podjetje v lasti avstrijske Volksbanken AG (ki jo predstavlja Leasing GmbH) in nemške VR-LEASING AG. Skupina VB LEASING se od leta 1994 ukvarja z leasingom opreme preko svojih podružnic na Madžarskem, Češkem, Poljskem, Slovaškem, Hrvaškem v Sloveniji, Romuniji, Bosni in Hercegovini, Rusiji in Srbiji in Črni gori. Ponuja obsežne finančne storitve za domače in tuje vlagatelje. Razširjena mreža poslovalnic in bližina lokalnim strankam prispevata k vodilnemu položaju skupine v Srednji in Vzhodni Evropi.

Kontakti:

VB Leasing International

Vasagasse 4, A-1090 Dunaj

Harald Kopitz

Marketing

Tel.: +43(0)50 4004 7135

Oesterreichische Volksbanken-AG

Peregringasse 3, A-1090 Dunaj

Gerlinde Maschler

Public relations

tel.: +43(0) 50 4004 3864