O-STA

Odpadki bolnikov z znaki koronavirusa izključno v zabojnik za mešane komunalne odpadke

Velenje, 18. marec 2020 - Odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19 (ali sumom na COVID-19), se lahko odvrže izključno v posodo za mešane komunalne odpadke

Ministrstvo za okolje in prostor sporoča, da odpadki osebe v gospodinjstvu, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19, vključno z materialom za enkratno uporabo, ki ga uporablja bolna oseba in njeni negovalci (na primer rokavice, robci in maske) ter, kadar je to primerno, osebna zaščitna oprema zdravstvenega osebja (v primeru obiska bolnika, če to ni drugače urejeno), odložijo v plastično vrečko za smeti, nameščeno v prostoru.

Plastično vrečko je treba tesno zapreti (zavezati, zalepiti) tako, da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. Zaprto vrečo je potrebno nato odložiti v črn/zelen zabojnik za zbiranje mešanih komunalnih odpadkov in nikakor ne v zabojnike namenjene zbiranju ločenih frakcij odpadkov. Prav tako rokavice iz lateksa ali podobnih materialov, ki se uporabljajo za nakupe ali druge namene, niso embalaža in zato sodijo v črn/zelen zabojnik za mešane komunalne odpadke.
Druge gospodinjske odpadke le lahko odvrže kot običajno.

Podjetja, ustanove in samostojni podjetniki pa morajo tovrstne odpadke ločeno zbirati v posebnem, za to namenjenem zabojniku. Odpadek se tretira kot nevarni infektivni odpadek.

Prilagamo tudi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19 (ali sumom na COVID-19)

17. 03. 2020

Ta priporočila so namenjena bolnikom s COVID-19 ali sumom na COVID-19, ki morajo ostati doma v samoizolaciji.

  • Za čiščenje površin uporabite vodo in običajna čistilna sredstva.
  • Večkrat očistite površine, ki se jih pogosto dotikate (npr. kljuke, mize, straniščno školjko, pipe umivalnikov ipd.).
  • Osebne odpadke (npr. uporabljene robčke) ter odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo), je treba odložiti v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavezati. Vsebine vreč ne tlačite in se odpadkov po odlaganju v vrečo ne dotikajte več. To vrečo nato namestite v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežite. Vrečo je treba postaviti ločeno od ostalih odpadkov (npr. v predprostor, na balkon, na teraso). Shranjena mora biti na varnem mestu, stran od otrok in živali. To vrečo ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov).
  • Druge gospodinjske odpadke odložite kot običajno.
  • Po vsakem ravnanju z odpadki in/ali čiščenju si temeljito umijte roke z milom ter vodo.