O-STA

Izjava in nekaj pojasnil doc. dr. Mateje Logar z Infekcijske klinike

Ljubljana, 19.3.2020 - Na Kliniki za infekcijske bolezni UKC Ljubljana je bilo ob 14.30 uri 21 bolnikov z virusom COVID 19, od tega 16 bolnikov na navadnem oddelku in 5 v intenzivni enoti. Preko telemedicine jih zdravijo 13, več kot 80 pa s pomočjo telefonskih klicev. Doma so bolniki, ki niso iz rizičnih skupin in imajo ob pregledu lažjo klinično sliko ter zanje ocenijo, da se lahko varno zdravijo v domačem okolju.

Predno gredo bolniki v domačo oskrbo, dobijo natančna navodila. Doc. dr. Mateja Logar z Infekcijske klinike pojasni: "Vsi dobijo navodilo, da v primeru težkega dihanja, krvavega kašlja ali tiščanja v prsih pokličejo na Infekcijsko kliniko ali osebnega zdravnika. V primeru povišane temperature, torej tisti z lažjimi simptomi, pa naj vzamejo paracetamol."

Bolnikom prav tako svetujejo, da svoja oblačila perejo ločeno od ostalih, na temperatri 60 stopinj, z običajnimi pralnimi praški.

"Virus na gladkih površinah ostane dalj časa, tudi do dva dni. Če površino pobrišemo in razkužimo, virus takoj uničimo," razloži doc.dr. Mateja Logar z Infekcijske klinike in doda, da je zelo pomembno, da prostor dobro prezračimo. Če ga zračimo dve uri, virusa prav gotovo ni več v zraku.

Na vprašanja, koliko časa kapljice po kašlju ostajajo v zraku, pa doc.dr. Logarjeva odgovori: "Pri kašlju kapljice padejo na tla v nekaj sekundah in to ni problematično. Problematični so predvsem posegi, pri katerih nastaja aerosol, kar se pa v domačem okolju ne dogaja. To velja predvsem za bolnišnice, kjer delamo invazivne posege na podorčju dihal. Takrat lahko pride do nastanka aerosolov, ti pa ostanejo v zraku več ur."

V UKC Ljubljana je trenutno za delo dovolj zaščitne opreme. Če se bodo zaloge začele dopolnjevati, bo tako tudi naprej, če pa se zaloge ne bodo dopolnjevale, bo v bolnišnicah opreme pričelo primanjkovati.

Pripravil: Janez Platiše
Vir: UKC Ljubljana