O-STA

Ime rože: temačna skrivnost srednjeveške opatije

Kriminalni triler Ime rože je postavljen v temačen srednjeveški svet, poln spletk in nepričakovanih zapletov. Na kanalu AMC si lahko aprila ogledate misteriozno miniserijo, ki je nastala po istoimenski mednarodni uspešnici pisatelja Umberta Eca. Napeta zgodba s pridihom detektivke, ki je postavljena v leto 1327 v benediktinski samostan, vas bo z odlično igralsko zasedbo in pristnimi prizori s kulisami italijanskih krajev popeljala naravnost v srednji vek.

Skrivnostne smrti v samotni opatiji

V 14. stoletju so bili vedno bolj glasni nasprotniki razkošnega in potratnega življenja papeškega dvora v Avignonu. Med zagovorniki uboštva so bili najbolj odločni frančiškani. Zgodba sledi frančiškanskemu patru Williamu iz Baskervilla (John Torturro), ki skupaj z mladim vajencem Adsonom iz Melka (Damian Hardung) prispe v osamljeni samostan v Alpah na severu Italije. Ob prihodu sta priča številnim skrivnostnim smrtim. Nadarjeni Baskerville s pomočjo Adsona začne raziskovati smrti in odkrivati skrivnost knjižnice, v katero nihče ne sme vstopiti. Ob iskanju resnice ju neusmiljeno preganja inkvizitor Bernard Gui (Rupert Everett), ki je poslan s strani papeža, da odstrani vse tiste, ki si mu drznejo nasprotovati. Ker je njegova naloga, da uniči celoten frančiškanski red, je Baskerville prvo ime na njegovem seznamu.

Popotovanje po edinstveni italijanski pokrajini

Misteriozno miniserijo, posneto po svetovni uspešnici, uvrščeni med najboljše romane 20. stoletja, zaznamuje izvrstna igralska zasedba, avtentičnost pa seriji dodaja edinstvena kulisa italijanske pokrajine. Ime rože so namreč posneli na različnih lokacijah po Italiji. Lokaciji, ki še posebej izstopata, sta grad Roccascalegna v regiji Abruzzo in majhna vasica Civita di Bagnoregio v Laciju, ki prikazujeta barvito zunanjost opatije. Grad Roccascalegna je zaradi svoje edinstvene lege, postavljen je prav na rob skalnate pečine, poznan tudi kot grad na nebu. Trdnjava Rocca Paolina in najlepši trg v mestu Perugia sta bila uporabljena za prizore srednjeveškega mesta. Notranjost izmišljenega samostana Pietranera, z izjemo skrivnostne knjižnice, ki so jo ustvarili v filmskem studiu Cinecittà Studios, pa je bila posneta v opatiji Montelabate nekaj kilometrov severno od Perugie.

Napeto zgodbo misteriozna kriminalne serije lahko od 6. aprila dalje na kanalu AMC spremljate vsak ponedeljek ob 21.00.