O-STA

Nacionalni inštitut za biologijo se odziva na doslej neprecedenčno krizo pandemije novega korona virusa z mobilizacijo znanj

Ljubljana, 31. 3. 2020 - Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) med drugimi pokriva tudi področji mikrobiologije in virologije, zato se v času pandemije COVID-19 proaktivno odziva na reševanje doslej nepoznane bolezni. Raziskovalci se tako vključujejo s svojim znanjem in ekspertizami na področjih, ki se neposredno dotikajo biologije virusov, kot na tiste, za katere verjamemo, da lahko doprinesejo k poznavanju virusa SARS-Cov-2 in usmerjanju boja proti pandemiji ter za varovanje zdravja in okolja.

"Na NIB-u smo pripravili seznam raziskovalnih smeri, ki jim sledimo s ciljem varovanja zdravja ljudi, drugih organizmov in ekosistemov. Naše sodelavke in sodelavci so znotraj petih tekočih nacionalnih raziskovalnih programov ter mnogih nacionalnih in mednarodnih projektov identificirali ključne ekspertize, ki jih ponujamo družbi. Ocenjujemo, da bodo predlagane nadgradnje naših znanstvenoraziskovalnih smeri pripomogle k razumevanju biologije virusa SARS-Cov-2 ter pomagale k iskanju rešitev v borbi proti pandemiji," je ob tem povedal izr. prof. dr. Matjaž Kuntner, direktor NIB.

Nabor raziskovalnih tematik, ki jih predlaga NIB in bo sproti ažuriran, je dostopen tukaj: https://www.dropbox.com/s/ctii00ivy2uemvc/KORONA.xlsx?dl=0. Za čim večji domet, NIB vabi k sodelovanju pri teh raziskavah tudi druge slovenske in mednarodne laboratorije.

Raziskovalci inštituta se v teh dneh aktivno vključujejo v komunikacijo s širšo javnostjo in pomagajo ostali stroki ter vladi na poljuden način razložiti več o virusih in virusnih okužbah, zlasti tistih, ki so povezani z rastlinami in živalmi. Prispevke si lahko ogledate tukaj: (https://www.nib.si/aktualno/novice/1401-kako-se-v-casu-korone-virusa-varno-vedemo-po-nakupovanju;https://www.nib.si/aktualno/novice/1399-sporocilo-za-javnost; https://www.facebook.com/NIBSlovenia/ ).

Letos Nacionalni inštitut za biologijo praznuje 60-letnico delovanja, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Več informacij:

Katja Ploj, NIB
katja.ploj@nib.si, 040 320 516

______________________________________________

Katja Ploj

Samostojni strokovni delavec

Senior Professional Associate

Nacionalni inštitut za biologijo / National Institute of Biology
Skupne službe / Corporate Services

Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia

Phone: + 386 (0)59 232 701


E-mail: katja.ploj@nib.si