O-STA

Predsednik Pahor si je z ministrom Toninom ogledal mobilno bolnišnico v Vojašnici Edvarda Peperka

Ljubljana, 31.3.2020 - Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor si je skupaj z ministrom za obrambo mag. Matejem Toninom v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani ogledal mobilni stacionarij in premično bolnišnico role 2, torej zmogljivosti, ki bi jih potrebovali za namestitev ljudi ob velikem številu obolelih.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je po ogledu povedal, da je predsedniku Pahorju hvaležen, da je danes obiskal mobilno bolnišnico Vesna, ki je stacionirana v Vojašnici Edvarda Peperka. Slovenska vojska je v sodelovanju s Civilno zaščito postavila mobilno zmogljivost, ki lahko sprejme od 120 do 130 bolnikov. "Kapacitete so pripravljene, upam in želim si, da ne bodo nikoli uporabljene, saj si želim, da bomo z vsemi ukrepi, ki smo jih do zdaj sprejeli, preprečili širjenje bolezni do te mere, da bo trenutni zdravstveni sistem lahko oskrbel vse paciente ter da dodatne zmogljivosti, ki so postavljene tukaj, ne bodo potrebne. Če se bo to zgodilo, smo vsekakor pripravljeni," je poudaril minister mag. Matej Tonin.

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v svoji izjavi ocenil, da so bili ukrepi vlade pravočasni in primerni. Poudaril je, da za zdaj uporaba mobilne vojaške bolnišnice še ni neizogibna. Izrazil je prepričanje, da bodo, če bi se zaradi zaostritve razmer to zgodilo, pacienti tukaj dobili profesionalno oskrbo. Predsednik Pahor se je zahvalil Civilni zaščiti, Slovenski vojski ter vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki po vsej domovini pomagajo pri skrbi za okužene in obolele, ter vsem, ki so pripravljeni, da bi poskrbeli za vse potrebno, če bi se bolezen razplamtela..

Video: 20200331 Predsednik Pahor si je z ministrom Toninom ogledal vojaško mobilno bolnišnico

Pripravil: Janez Platiše
Videoposnetek: Robert Cotič, MORS
Foto: Bruno Toič, MORS