O-STA

Covid-19 odpira možnost za učinkovite terapije z matičnimi celicami

Za COVID-19 ta trenutek ni učinkovitega zdravila. V zaključni fazi te bolezni se bolniki borijo s hudim vnetjem v pljučih, katerega posledica je lahko akutni respiratorni distresni sindrom (ARDS). Za ARDS zaenkrat ni zdravila, a se z uporabo mezenhimskih matičnih celic (MSC) ublaži njegove posledice, izboljša prebolevnost in izboljša možnosti ozdravitve okuženih. Podjetje Educell je razvilo lastno tehnologijo pridobivanja MSC in jo poimenovalo ImmunoArt. ImmunoArt, prebojna metoda terapije z mezenhimskimi matičnimi celicami, se izkazuje za uspešno v boju z akutnim respiratornim distresnim sindromom (ARDS). Prvi pacienti v Italiji in Srbiji so že prejeli to terapijo.

V Educellu so se odzvali povabilu kolegov zdravnikov iz tujine in na podlagi vzorcev, ki so jih hranili v biobanki, tudi takoj pripravili celične terapevtske pripravke, ter jih dali najprej na voljo 3 pacientom za t.i. sočutno uporabo, je pa klinična študija na pacientih tudi že v pripravi.

Za pridobivanje terapevtskih celičnih pripravkov je potrebno matične celice zdravih ljudi - donorjev najprej pridobiti ter nato razmnožiti s posebnimi postopki v biotehnološkem laboratoriju. Bolniku se nato vnese zanj posebej pripravljen celični pripravek , v ustrezni prilagojeni količini. Vsaka terapija je namreč individualna, zato je nujno, da pacienta spremlja klinični tim, sestavljen iz zdravnikov in biotehnologov. Hitrost okrevanja pacienta je odvisna tudi od pacientovega imunskega stanja ter stadija bolezni.

Ta trenutek na svetu samo 5 podjetij na svetu, ki imajo ustrezna regulatorna dovoljenja, opremo in znanje ter tim, ki bi bil sposoben realizirati tovrstne terapije. Eden od njih je prav Educell.

V priponki je celotno sporočilo za javnost ter več o matičnih celicah ( pogosta vprašanja in odgovori).

V upanju, da je novica zanimiva za objavo, vas lepo pozdravljamo!

Kontakt:
Miomir Kneževič, miomir.knezevic@educell.si, tel: 041 707 937

Jadranka Jezeršek Turnes, jadranka@kontekst-svetovanje.si, tel: 030 300 620