O-STA

Mladi pedagoški prostovoljci

15. aprila smo praznovali svetovni dan mladih prostovoljcev, ki so v trenutnih razmerah epidemije še posebej pomembni. Med njimi so tudi študentje Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem, ki so v zadnjem mesecu kljub obsežnemu študiju na daljavo na različne načine priskočili na pomoč.

Na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem se je na predlog tako študentov kot visokošolskih učiteljev oblikovala skupina prostovoljcev UP PEF, ki srčno pomaga z nasveti v obliki digitalnih posterjev, izvaja učno pomoč na daljavo, spletno varuško, nekateri so celo ustanovili spletno tržnico, pripravili so video posnetke za gluhe in naglušne ...


Študentje magistrskega študijskega programa Socialna pedagogika v Kopru so se odločili za projekt Karantena z UPom v okviru katerega želijo s pomočjo digitalnih posterjev učencem, učiteljem in staršem ponuditi uporabne informacije o izvajanju šolanja na daljavo. Preko Facebooka jih bodo objavljali dvakrat na teden in tako delili koristne nasvete za učenje in ideje za ustvarjalno preživljanje prostega čas. Ob tem sporočajo: "Naj nam bo čas preživet v karanteni priložnost za nove izzive in ne zgolj čas, za katerega si želimo, da čim prej mine." Ideji so se pridružili tudi študentje s Ptuja, ki so pripravili spodbuden video posnetek z naslovom Ostanimo doma, ostanimo pozitivni in povezani. Ob tem pravijo, da "Štajerci ostajamo pozitivni, aktivni in povezani."


Ustanovila se je tudi skupina prostovoljcev UP PEF, ki jo sestavlja več kot 30 študentov z vseh pedagoških študijskih smeri. V tem času, ko velja prepoved zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, je pomembno, da stopimo skupaj in si pomagamo. Zato študentje izvajajo pomoč otrokom na daljavo, in sicer v obliki učne pomoči na daljavo, ki zajema pomoč pri poučevanju in učenju, motivacijo otroka, pregled nalog itd., ter spletne varuške (branje z otrokom, igra, petje, pogovor ...). Starši, skrbniki, vzgojno-izobraževalni zavodi lahko preko elektronskega obrazca posredujejo kontaktne informacije, fakulteta pa bo po pregledu zbranih podatkov izmenjala kontakte. Pomoč se bo izvajala v času veljavnosti trenutnih ukrepov Vlade Republike Slovenije. Elektronski obrazec je objavljen na spletni strani fakultete www.pef.upr.si in na Facebook strani UP PEF, prijave pa sprejemajo tudi na elektronskem naslovu info@pef.upr.si.