O-STA

Zavod Celeia Celje danes praznuje 15 let delovanja

Spoštovani partnerji, cenjeni novinarji, dragi Celjani,


v teh neprijetnih razmerah smo v Celju v nekaj aprilskih dneh praznovali dva pomembna dneva. Najprej je Mestna občina Celje 11. aprila obeležila občinski praznik, danes pa 15 let delovanja praznuje Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje.


Začetki zavoda segajo v leto 2005, ko sta se združila Zavod za kulturne prireditve in Zavod za turizem Celeia Celje, ki sta dotlej delovala samostojno. Z združitvijo je mesto dobilo nove, obogatene vsebine, ki so združevale tako kulturo kot turizem in mesto Celje ponesle v širši mednarodni prostor.


Zavod Celeia Celje je pod svoje okrilje sprejel mnoge tradicionalne prireditve v knežjem mestu in jim dal nov elan ter energijo. Celjani si težko predstavljamo poletje brez Poletja v Celju, knežjem mestu ali pa zimo brez Pravljičnega Celja. Tudi Stari grad Celje, ki je najbolj obiskana turistična točka našega mesta, s svojimi vsebinami navdušuje domače in tuje obiskovalce, ki nosijo dobro ime Celja po celem svetu.


Med pomembnejše dosežke si Zavod Celeia Celje šteje tudi povezovanje in predstavljanje v sklopu RDO Dežele Celjske, organizacijo bienalnega mednarodnega pevskega festivala Mednarodni mladinski pevski festival, sodelovanje v pomembnih športnih dogodkih, kot je bilo evropsko prvenstvo v košarki ali pa sodelovanje v mednarodni kolesarski dirki Po Sloveniji ter organizacijo številnih drugih dogodkov kot so Celjski pust, Podeželje v mestu ali Živa zgodovina na Starem gradu Celje.


Nič manj na zavodu nismo ponosni na številne aktivnosti v starem mestnem jedru, s katerimi vzpodbujamo nakupovanje pri mestnih trgovcih in s tem povezanimi darilnimi boni Dobimo se v mestu, kulinarične izzive in degustacije, ter na vse druge dogodke, pri katerih sodelujemo.


Znotraj Zavoda Celeia Celje deluje Center sodobnih umetnosti, ki v tem letu prav tako praznuje - edina erotična galerija v Sloveniji Galerija Račka obeležuje 15 let delovanja, enako tudi rezidenčni umetniški program Air Celeia.


Pet let od odprtja praznuje tudi Drevesna hiša v Mestnem gozdu Celje, s katero upravlja Zavod Celeia Celje od leta 2018.


Praznovanje obletnice smo si še v začetku leta zamišljali povsem drugače. Celjankam in Celjanom smo želeli ponuditi kulinarično-družbeni dogodek z obilico sproščenosti in glasbe, a smo morali načrtovanje zaradi vsem znanih okoliščin opustiti. Vseeno verjamemo, da bo po koncu ukrepov dovolj razlogov za druženja in praznovanja.


"Petnajst let je dolga, a hkrati kratka doba, trdno pa verjamem, da smo v tem času naredili ogromno. V zadnjih letih smo dobili vrsto potrditev, da Celje na prireditvenem in turističnem področju dela korake v pravo smer. V knežjem mestu imamo ponuditi veliko - veličastno srednjeveško zgodovino z grofi Celjskimi, poletno in zimsko dogajanje v sklopu Poletja v Celju ter Pravljičnega Celja, zanimive kulturne vsebine z muzeji in odličnim Centrom sodobne umetnosti ter edino erotično galerijo v Sloveniji Galerijo Račka, ne smemo pozabiti na številne površine za vrhunski in rekreativni šport. Izjemno smo ponosni tudi, da smo v zadnjih letih v turistični statistiki beležili iz leta v leto boljše rezultate," je povedala mag. Milena Čeko Pungartnik, direktorica Zavoda Celeia Celje od leta 2006.


"Za nas pomembno obletnico smo želeli praznovati na drugačen način. Želeli smo se zahvaliti vsem Celjankam in Celjanom, Mestni občini Celje, partnerjem in podpornikom, zdajšnjim in nekdanjim zaposlenim, da so in bodo še naprej z nami ustvarjali lepe, pozitivne zgodbe o našem lepem mestu. Izredni ukrepi so nas res omejili, a verjamem, da smo ta čas izkoristili za premislek, kako iz krize priti še boljši in močnejši. Mi vam obljubljamo, da se bomo še naprej trudili za Celje in skrbeli za kulturo, turizem, ustvarjalnost ter dober glas mesta v Sloveniji in v tujini," je dodala Milena Čeko Pungartnik.


Zavodu Celeia Celje je ob 15 letih delovanja čestitke in dobre želje za uspešno delo naprej zaželel tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.


"April je za Celje res slovesen mesec. Enajstega vsako leto obeležujemo obletnico pridobitve mestnih pravic, enaindvajsetega praznuje naš Zavod Celeia Celje. Že 15 let z vestnostjo, ljubeznijo do mesta in ljudi ter izvirnostjo povezuje kulturne in druge dogodke, ki delajo življenje v Celju bogato. Hkrati z enako mero odgovornosti skrbi za to, da se turisti v mestu dobro počutijo, da vedo, kam se obrniti po nasvet in da jih naše mesto s ponudbo navduši. Zadnja leta Celje na prireditvenem in turističnem področju cveti. Nabor dogodkov je vsako leto večji in bolj raznolik, število turistov pa se iz leta v leto povečuje. To je pokazatelj, da zavod dobro dela in da je mesto na pravi poti. Celje je čudovito in edinstveno, zato za področje prireditev in turizma potrebuje odličen zavod, ki se zaveda, kako pomembno nalogo opravlja. Z Zavodom Celeia Celje to imamo. Verjamem, da nas s strategijo razvoja turizma, vključitvijo v nacionalni program Zelena shema slovenskega turizma in številnimi ponudniki, ki delajo za mesto in za ljudi, na turističnem in prireditvenem področju čaka še veliko lepega," sporoča.