O-STA

Ob Dnevu zemlje je Nacionalni inštitut za biologijo izdal knjigo "60 obrazov biodiverzitete"

Ljubljana, 22. april 2020 - V letu 1992 je bilo v Riu de Janeiru, v Braziliji srečanje Združenih narodov, kjer so voditelji in predstavniki 178 držav v zaključnem dokumentu poudarili pomen in ogroženost žive narave oz. biodiverzitete, kakor danes ta fenomen globalno imenujemo.

Zavedanje pomembne globalne organizacije, iniciativa in hkrati politična odločitev je bila dobrodošla, ker je dala novega vetra v jadra raziskavam biodiverzitete in pobudam za ohranitev narave. Danes, skoraj 30 let po dogodku, je biodiverziteta še vedno ogrožena, tudi zato, ker kljub vsem naporom, veliko ljudi še ni ozavestilo, kaj vse biodiverziteta pomeni, kaj presdstavlja in zakaj je pomembna tako za uravnoteženost okolja, živali in zdravje ljudi.

V oddelku za raziskave organizmov in ekosistemov z Nacionalnega inštituta za biologijo so se odločili, da vam biodiverziteto predstavimo nekoliko pobliže. Pripravili so tiskano knjigo, v kateri je 60 poljudnih zgodb o naravi, oziroma, kakor so jih naslovili: "60 obrazov biodiverzitete". Knjiga je splet zgodb o živalih, rastlinah, o odnosih med vrstami ter o resničnih užitkih, doživetih ob stiku z naravo. " Pri zgodbi številka 60 smo se ustavili, ker v letu 2020 praznujemo 60 let Nacionalnega inštituta za biologijo, kjer se z biodiverziteto ukvarjamo tudi raziskovalno. In ker je biodiverziteta pomemben del Zemlje, se nam zdi 22. april, svetovni dan Zemlje, kot nalašč, da knjigo, ki jo bomo javnosti predstavili v prihodnjem mesecu, napovemo", je povedal eden izmed 3 urednikov knjige, prof. dr. Davorin Tome. Knjiga obsega 142 strani, besedilo je pisalo 27 avtorjev, fotografije je prispevalo 50 fotografov, napisana je v slovenskem in angleškem jeziku.

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so na Dan Zemlje napovedali tudi mednarodni znanstveni posvet (okvirni program je priloga), ki ga bodo v septembru organizirali skupaj z Odborom za podnebne spremembe Predsednika republike Boruta Pahorja, ki je tudi častni pokrovitelj dogodkov ob 60-letnici Nacionalnega inštituta za biologijo.

Kontakt za medije:

- Katja Ploj : Katja.Ploj@nib.si tel: 040 320 516

Nacionalni inštitut za biologijo, Večna pot 111,1000 Ljubljana

________________________

Katja Ploj

Samostojni strokovni delavec

Senior Professional Associate

Nacionalni inštitut za biologijo / National Institute of Biology
Skupne službe / Corporate Services

Večna pot 111, SI-1000 Ljubljana, Slovenia

Phone: + 386 (0)59 232 701


E-mail: katja.ploj@nib.si

naslovnica.jpg