O-STA

Strokovnjaki izpostavili velik pomen cepljenja

Strokovnjaki v svetovnem tednu imunizacije, ki poteka zadnji teden aprila, izpostavljajo velik pomen, ki ga ima cepljenje. Ob tem poudarjajo nujnost verodostojnih podatkov, medtem ko zanašanje na nepreverjene informacije odsvetujejo, so povedali na včerajšnjem spletnem pogovoru v organizaciji STAkluba.

Cepljenje je le ena od oblik prekuženosti, je pojasnil Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo. "To je hiter in kontroliran način prekuženosti, s katerim pospešimo proces, ki se je izoblikoval v evoluciji v milijonih let," je dodal. Izrazil je upanje, da bo postalo rutina. V nasprotnem primeru se bosta po njegovih besedah oblikovali dve kategoriji ljudi - zaščiteni in nezaščiteni.

Prva učinkovita cepiva proti bolezni covid-19, ki bodo tudi varna, je po njegovi oceni sicer pričakovati oktobra ali novembra.

V Sloveniji so se cepljenja zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa prekinila. Toda vsaka prekinitev cepljenj lahko prinese izbruh kakšne bolezni, kar bi pomenilo dodatno breme že zaradi aktualne epidemije obremenjenemu sistemu, je povedala Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja.

Takoj ko je bilo mogoče, so pediatri po njenih besedah spet začeli s cepljenji dojenčkov, zdaj so že na vrsti tudi otroci pred vstopom v šolo.

Pediatri so v času, ko ni bilo cepljenj, dobivali številne klice staršev o tem, kdaj se bo nadaljevalo, je povedal pediater Matjaž Homšak iz združenja za pediatrijo. "Ozaveščenost o pomenu cepljenja je zdaj občutno višja in čas brez cepljenj ni izgubljen," je ocenil. Lahko bi celo nekaj pridobili v prid zvišanju naklonjenosti cepljenju, a pojasnila ljudem o njegovih prednostih morajo biti jasna, je pozval.

Pričakovana življenjska starost se je v zadnjih dobrih sto letih zvišala na več kot 80 let življenja, pa je spomnil Štrukelj. "Temu preskoku sta botrovala samo uporaba antibiotikov in cepljenje. In nič drugega," je poudaril.

Nasprotnikom cepljenja je po njegovih besedah v precepljenem okolju lahko reči, da se ne bodo cepili. Iz neprecepljenega okolja pa je pogled drugačen, je posvaril.