O-STA

AstraZeneca in Univerza v Oxfordu sta naznanila ključen dogovor za razvoj cepiva proti COVID-19

Sodelovanje bo omogočilo globalen razvoj,

proizvodnjo in distribucijo cepiva


30. aprila 2020


AstraZeneca in Univerza v Oxfordu sta danes naznanila dogovor za globalni razvoj in distribucijo rekombinantnega cepiva, ki temelji na adenovirusu, s ciljem preprečevanja okužbe s COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2.


Cilj sodelovanja je bolnikom zagotoviti potencialno cepivo, znano pod imenom ChAdOx1 nCoV-19, ki ga na Univerzi v Oxfordu razvijata inštitut Jenner Institute in raziskovalna skupina Oxford Vaccine Group. V sklopu dogovora bo podjetje AstraZeneca odgovorno za razvoj ter globalno proizvodnjo in distribucijo cepiva.


Pascal Soriot, izvršni direktor, AstraZeneca, je dejal: "Medtem ko se število okužb s COVID-19 po svetu še naprej povečuje, je potrebno nujno najti cepivo proti virusu. To sodelovanje združuje vrhunsko strokovno znanje in izkušnje Univerze v Oxfordu na področju cepljenja ter globalne razvojne, proizvodne in distribucijske zmogljivosti podjetja AstraZeneca. Upamo, da nam bo z združenimi močmi uspelo pospešiti globalna prizadevanja pri iskanju cepiva za boj proti virusu in zaščititi ljudi pred najbolj smrtonosno pandemijo naše generacije."


Mene Pangalos, izvršni podpredsednik oddelka za raziskave in razvoj biofarmacevtskih izdelkov, AstraZeneca, je povedal: "Univerza v Oxfordu in AstraZeneca že dolga leta sodelujeta pri pospeševanju temeljnih raziskav in navdušeni smo, da bomo skupaj z njimi sodelovali pri razvoju cepiva za preprečevanje bolezni COVID-19 po vsem svetu. V sklopu našega novega partnerstva se veselimo sodelovanja z Univerzo v Oxfordu in inovativnimi podjetji, kot je Vaccitech."


Alok Sharma, minister za mednarodni razvoj, Združeno kraljestvo, je dejal: "To sodelovanje med Univerzo v Oxfordu in podjetjem AstraZeneca je pomemben korak do bistvenega napredka v smeri izdelave in proizvodnje cepiva proti koronavirusu. Če bo Jenner Institute pod okriljem Univerze v Oxfordu uspel razviti cepivo, bo ta dogovor zagotovil njegovo razpoložljivost v najkrajšem možnem času, s tem pa pomagal rešiti na tisoče življenj."


Profesor Sir John Bell, profesor regius za področje medicine na Univerzi v Oxfordu, je povedal: "Naše partnerstvo s podjetjem AstraZeneca bo v nadaljnjih letih ključno v boju proti pandemiji. Verjamemo, da bomo skupaj zmožni začeti imunizacijo proti koronavirusu, ko bomo imeli učinkovito odobreno cepivo. Žal pa bo tveganje izbruha nove pandemije vedno prisotno in novo raziskovalno središče bo okrepilo pripravljenost sveta in izboljšalo odzivnost, ko se bomo naslednjič soočili s tovrstnim izzivom."


Profesorica Louise Richardson, prorektorica Univerze v Oxfordu, je dejala: "Kot moji kolegi na univerzi sem tudi jaz zelo ponosna na delo naše izjemno nadarjene skupine akademikov na inštitutu Jenner Institute in v raziskovalni skupini Oxford Vaccine Group. S svojimi vrhunskimi raziskavami in poučevanjem izboljšujejo svet okoli nas, kar je že stoletja glavno poslanstvo Univerze v Oxfordu. Tako kot vsi državljani jim želimo obilo uspeha pri razvoju učinkovitega cepiva. Če jim uspe, bo naše partnerstvo s podjetjem AstraZeneca zagotovilo, da bodo Britanci in ljudje po vsem svetu, predvsem v srednje in nizko razvitih državah, čim prej zaščiteni pred tem grozljivim virusom."


Potencialno cepivo je prejšnji teden vstopilo v I. fazo kliničnih preizkušanj za preučevanje varnosti in učinkovitosti pri zdravih prostovoljcih, starih od 18 do 55 let, v petih centrih za klinično preizkušanje v južni Angliji. Podatki iz I. faze bi bili lahko na voljo naslednji mesec. Nadaljevanje z naslednjimi fazami preizkušanj je napovedano za sredino leta.


ChAdOx1 nCoV-19

Kandidat za cepivo ChAdOx1 nCoV-19, razvit na inštitutu Jenner Institute v sodelovanju z raziskovalno skupino Oxford Vaccine Group, uporablja virusni vektor na osnovi oslabljenje različice navadnega prehlada (adenovirusa), ki vsebuje genski material koničnega (splike) proteina virusa SARS-CoV-2. Po cepljenju se proizvede površinska konična (spike) beljakovina, ki imunski sistem pripravi na napad na COVID-19 ob morebitni okužbi s to boleznijo.


Rekombinantni adenovirusni vektor (ChAdOx1) je bil izbran za sprožitev močnega imunskega odziva z enim odmerkom in se ne more razmnoževati ter tako povzročiti ponavljajoče okužbe pri cepljeni osebi. Cepiva, izdelana na osnovi virusa ChAdOx1, je do danes prejelo več kot 320 oseb. Izkazalo se je, da so varna in jih cepljene osebe dobro prenašajo, čeprav lahko povzročajo začasne stranske učinke, kot so povišana telesna temperatura, znake, podobne gripi, glavobol in bolečine v rokah.


AstraZeneca

AstraZeneca (LSE/STO/NYSE: AZN) je globalna znanstvena biofarmacevtska družba, ki se osredotoča na odkrivanje, razvoj in trženje zdravil na recept, predvsem za zdravljenje bolezni na treh terapevtskih področjih - onkologija, srčno-žilne bolezni ter bolezni ledvic, prebavnega sistema in dihal ter imunologija. Podjetje AstraZeneca s sedežem v mestu Cambridge, Združeno kraljestvo, je prisotno v več kot 100 državah, njegova inovativna zdravila pa uporablja na milijone bolnikov po vsem svetu. Obiščite astrazeneca.com in sledite podjetju na družbenem omrežju Twitter @AstraZeneca.


Podatki za stik

Podatki za stik s službo za odnose z vlagatelji so na voljo na tej povezavi. Za stike z mediji kliknite tukaj.


Datum priprave: maj 2020

SI-0902