O-STA

Sprejet načrt upravljanja s kulturno dediščino

Velenje, 13. maj 2020 - Svetniki Mestne občine Velenje so na včerajšnji seji med drugim sprejeli tudi Sklep o potrditvi Načrta upravljanja s kulturno dediščino za objekte grad Velenje, grad Šalek in graščino Gorica. Namen načrta upravljanja je zagotoviti varstvene in razvojne ukrepe in aktivnosti ter določiti strateške in izvedbene usmeritve za celovito ohranjanje kulturne dediščine ter oblikovati dolgoročno strategijo upravljanja in vzdrževanja kulturne dediščine, ki bo omogočala strateško naravnan trajnostni razvoj spomenikov in njihovih območij. Načrt je nastal v okviru evropskih projektov HICAPS in RUINS, ki sta v višini 85% sofinancirana iz programa Interreg Srednja Evropa.

Načrt upravljanja s kulturno dediščino za objekte grad Velenje, grad Šalek in graščino Gorica je predstavila direktorica Muzeja Velenje Mojca Ževart, saj je javni zavod predviden za upravljavca teh spomenikov. Pri oblikovanju strateškega dokumenta je sodelovalo veliko deležnikov, ki so svoja mnenja podali med številnimi delavnicami ter javnimi dogodki izvedenimi v okviru projektov HICAPS in RUINS.

Izjemno dragocen dokument, ki obsega približno 900 strani, nam bo v prihodnje omogočal temelje za letne programe dela, lokalni akcijski načrt za področje ohranjanja kulturne dediščine in finančne okvirje za izvedbo letnih programov dela ter drugih aktivnosti za vzdrževanje, ohranjanje, rabo in razvoj potenciala objektov kulturne dediščine.

Načrt upravljanja obsega opis dediščine s celovitim pregledom znanih dejstev in dognanj, analizo in oceno stanja ter ukrepe varstva in razvoja. V načrtu upravljanja so predstavljeni tudi širši kontekst obravnavanih spomenikov ter njihova vloga, vrednote in pomen. Za pripravo načrta upravljanja so bila upoštevana vsa dostopna izhodišča, gradiva, raziskave in analize, ki se nanašajo na območje obravnavanih spomenikov. Načrt vsebuje izhodišča in strategije za upravljanje ter vzdrževanje spomenika. Na podlagi analize obstoječega stanja so predvidene možnosti izboljševanja stanja kulturnega spomenika, kar predstavlja osnovo za nadaljnje določanje posameznih ukrepov. Slednji so v okviru načrta upravljanja vsebinsko, časovno in stroškovno opredeljeni.

Mestna občina Velenje se zaveda pomena kulturne dediščine. S sprejetim načrtom smo predvideli tudi aktivnosti, ki bodo spodbudile širšo rabo spomenikov in njihovih območij. Eden osrednjih ciljev upravljavskega načrta je namreč tudi približevanje lokalne kulturne dediščine prebivalcem in obiskovalcem z atraktivnimi vsebinami, ki naj bi pritegnile širšo populacijo in tudi nove generacije.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

Vesna JELIČIĆ, univ. dipl. soc.
Kabinet župana

T: 03 8961 700
........................................................................................................................

Šaleški grad.jpg~183 KBPrikaži Prenesi

Velenjski grad.jpg~224