O-STA

HOFER osvešča o pomenu obstoja čebel

20. maj - svetovni dan čebel

Lukovica, 18. maj 2020: Ob prihajajočem svetovnem dnevu čebel pri HOFERju poudarjajo pomen njihovega obstoja. Čebele nam zagotavljajo raznoliko in zdravo prehrano, pozabiti pa ne smemo niti na njihov doprinos h gospodarstvu. S svojim prvim trajnostnim projektom Skrbimo za medeno prihodnost, ki ga izvajajo v sklopu iniciative Danes za jutri, pri HOFERju izpostavljajo, da moramo za male opraševalke poskrbeti že danes, da bomo lahko jutri in v prihodnosti še vedno uživali v sadovih njihovega trdega dela.

Pri podjetju HOFER se vsak dan znova trudijo, da v okviru lastne iniciative Danes za jutri na vseh področjih delovanja delujejo odgovorno. Čeprav za dobrobit čebel skrbijo skozi celo leto, so na svoj prvi trajnostni projekt še posebno ponosni v mesecu maju, ko obeležujemo 3. svetovni dan čebel. Projekt namenjajo izobraževanju in osveščanju o pomenu čebel, v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pa ga razvijajo širše, saj vključuje tudi strokovno in izobraževalno delo v HOFERjevem lastnem raziskovalnem čebelnjaku. "Veseli smo, da se s skupnimi močmi zavzemamo za ohranjanje in razvoj čebelarske dejavnosti v Sloveniji, za kar smo prejeli posebno priznanje predsednika Čebelarske zveze Slovenije. V lanskem letu smo za naše sodelavce organizirali tudi delavnico o čebelarjenju, pridelali prvo BIO medeno letino in za gozdni med prejeli srebrno medaljo na sejmu AGRA."

Od čebel je odvisna vsaka tretja žlica hrane

Že od pomladi 2014 zato v HOFERjevem raziskovalnem čebelnjaku, ki se nahaja ob upravno- logističnem centru v Lukovici, v partnerstvu s Čebelarsko zvezo Slovenije, s pomočjo vzorčenja čebeljih pridelkov, opravljajo pregled stanja onesnaženosti okolja in izvajajo analize kemijske sestave čebeljih pridelkov s poudarkom na njihovih funkcionalnih lastnostih. Z letom 2019 se je HOFERjev raziskovalni čebelnjak aktivno vključil tudi v sistem ekološkega certificiranja, v letu 2020 pa so bili poleg čebelnjaka nameščeni še dodatni panji, ki so namenjeni raziskovalnemu delu na področju tehnologije pridelave čebeljega strupa. "Gre za specializiran proizvod, katerega tehnologija pridelave v slovenskih razmerah še ni dovolj dobro raziskana, zato tovrstno raziskovalno delo predstavlja pomemben doprinos k razvoju čebelarske dejavnosti," so povedali v Čebelarski zvezi Slovenije in dodali, da se Slovenci vedno bolj zavedamo pomena čebel in njihove vloge v človeški skupnosti.


Prizadevanja podjetja HOFER

Čebele kljub svoji majhnosti v naravi opravljajo nepredstavljivo pomembno delo. Brez njihove pomoči bi prodajne police samevale, občutili bi pomanjkanje, česar se zavedajo tudi pri podjetju HOFER.

"Zavzemamo se za izločitev čebelam škodljivih snovi iz pridelave sadja ter zelenjave, v svojo ponudbo pa redno vključujemo tudi ekološke izdelke, ki so prijazni do naših najmanjših partneric. Med številnimi medenimi izdelki iz redne in posebne ponudbe lahko naši kupci na policah najdejo tudi slovenski cvetlični med ekskluzivne blagovne znamke Grandessa, nagrajen s srebrnim AGRA priznanjem. Pozabiti pa ne smemo niti na medovite rastline, ki čebelam zagotavljajo dragoceno pašo."

Pri HOFERju bodo ob svetovnem dnevu čebel za svoje sodelavce in kupce pripravili tudi majhno pozornost v obliki vrečice semen medovitih dišavnic, s katerimi želijo osveščati in spodbujati, da skupaj poskrbimo za svojo in čebeljo prihodnost.