O-STA

Velenju ponovno potrditev naziva prostovoljstvu prijazno mesto

Velenje, 26. maj 2020 - Slovenska filantropija je Velenju letos ponovno potrdila naziv prostovoljstvu prijazno mesto, s katerim se sicer Velenje ponaša že vse od leta 2014. Mestna občina Velenje aktivno spodbuja prostovoljstvo v lokalnem okolju in uspešno povezuje lokalne prostovoljske organizacije in posameznike. Velenje je pravzaprav mesto, ki so ga zgradili prostovoljci, na kar smo še danes ponosni. In zato tudi danes radi pomagamo ter na vseh področjih spodbujamo prostovoljstvo in prostovoljce. Radi se pohvalimo, da smo mesto, ki ima srce in prostovoljci so zelo pomemben del tega srca.

V Mestni občini Velenje se zavzemamo za medgeneracijsko povezovanje, sodelovanje in solidarnost. Že vrsto let podpiramo različne prostovoljske organizacije in jim pomagamo z razpisi na področjih zdravstva in sociale, kulture, mladine, športa in turizma. Omogočamo brezplačno uporabo prostorov za prostovoljske aktivnosti ter spodbujamo sodelovanje župana in predstavnikov občinske uprave na prostovoljskih dogodkih. Občina finančno podpira delo mentorjev prostovoljcev v dveh zavodih. V naši občini so na voljo številne ugodnosti, ki izboljšujejo kakovost življenja naših občank in občanov in tudi tistim, ki so socialno šibkejši omogočamo boljše pogoje za bivanje in življenje. Imamo brezplačen mestni potniški promet Lokalc, brezplačno izposojo koles Bicy, pravna pomoč in občani lahko brez provizije plačujejo položnice v mestni blagajni. Socialno ogroženim sta zagotovljena brezplačen dnevni topel obrok in enkratna izredna denarna pomoč. V občini deluje tudi Odbor za pomoč občankam in občanom, katerega namen je uravnoteženo koordiniranje dobrodelnih aktivnosti za pomoč posameznikom in družinam.

Lani smo s pomočjo številnih prostovoljcev izvedli tradicionalne spomladanske in jesenske očiščevalne akcije ter naslednje prireditve: Velenje - mesto zdravja, Velenje - mesto cvetja, Velenje se predstavi in 9. medgeneracijski festival. Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič je v zahvalo za ves njihov trud in prizadevno delo sprejel gasilce, pripadnike civilne zaščite, člane društev s področja zaščite in reševanja, policiste, krvodajalce, prostovoljce in mestne redarje ter se jim zahvalil za pomemben prispevek k delovanju lokalne skupnosti. Ob dnevu za spremembe smo tudi lani razglasili naj prostovoljce in naj prostovoljsko organizacijo v Mestni občini Velenje. Skupina prostovoljcev Udarnik Mladinski center Velenje je pomagala posameznikom in organizacijam pri urejanju prostorov, domov, okolice idr. V Mestni občini Velenje od marca 2014 prostovoljci izvajajo projekt Donirana hrana, katerega glavni namen je organizirati prevzem in predajo hrane, ki je pred iztekom roka uporabnosti in bi jo drugače trgovci ob koncu dneva dali v uničenje. V letu 2019 so sodelujoči v projektu razdelili 11,5 ton sadja, zelenjave, pečenega mesa, sendvičev in ostalih mesnih izdelkov ter 108.807 kosov kruha, pekovskega peciva, mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Skupna vrednost razdeljene podarjene hrane je znašala 143.469 evrov. V Rdečem križu Slovenije Območno združenje Velenje imajo 242 aktivnih prostovoljcev, ki so v preteklem letu opravili 10.562 ur prostovoljnega dela. Skupno so prostovoljci v šestih delitvah razdelili 3063 prehrambenih paketov s pralnim praškom. V Mestni občini Velenje izvajajo posamezna društva Šaleške pokrajinske zveze društev upokojencev Velenje projekt Starejši za starejše. Nosilec projekta je Zveza društev upokojencev Slovenije. Projekt se izvaja s prostovoljnim delom. Novembra 2018 pa smo začeli tudi z izvajanjem projekta Kamerat, s katerim omogočamo brezplačne prevoze za starejše in gibalno ovirane občanke in občane Mestne občine Velenje. Za namen projekta je občina kupila električni avtomobil, s katerim upravlja Mladinski center Velenje, prevoze pa izvajajo prostovoljci iz skupine Udarnik Mladinski center Velenje.

Velenje je bilo od nekdaj mesto, ki ima srce in ki ima prostovoljce in za to si bomo prizadevali tudi v prihodnje.

Pošiljamo fotografijo podžupana Mestne občine Velenje Petra Dermola s priznanjem Slovenske filantropije.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje