O-STA

Neposredni prenos gala baletnega koncerta z naslovom Nismo pozabili na vas z odra SNG Opere in baleta Ljubljana na drugem programu Televizije Slovenija

VEČER BALETNIH DUETOV PRI VAS DOMA

"Gala baletni koncert, ki ga ustvarjamo z vrhunsko mednarodno ekipo, je dokaz neuničljive želje po Umetnosti, nastopanju in premagovanju na videz nepremagljivih ovir. Predstavlja zmago nad vsem, kar nas je v preteklih mesecih ustavilo. Presežke, ki so nastali v sodelovanju med strokovnimi in javnimi institucijami, si bo na televizijskih zaslonih mogoče ogledati s prenosom v živo z odra SNG Opere in baleta Ljubljana," je skupni projekt z Društvom baletnih umetnikov in Televizijo Slovenija pozdravil Staš Ravter, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana.

Ker so zaradi epidemije koronavirusa gledališke, operne in baletne dvorane za nedoločen čas zaprle svoja vrata, se je Društvo baletnih umetnikov Slovenije v sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana in Televizijo Slovenija odločilo balet pripeljati v naše domove in vsem ljubiteljem tega žlahtnega plesa sporočiti, da balet ni pozabil nanje. Tako bo Televizija Slovenija v živo iz SNG Opere in baleta Ljubljana ob praznem avditoriju prenašala večer plesnih duetov, ki si ga bo v neposrednem prenosu mogoče ogledati na drugem programu TV Slovenija v sredo, 3. junija 2020, ob 20. uri.

Organizatorji so za baletni koncert Nismo pozabili na vas izbrali pretežno klasičen program z nekaj sodobnimi deli. V dobro uro trajajočem večeru duetov iz priljubljenih baletnih predstav bodo plesali najboljši domači baletni plesalci in plesalke. Ob tej priložnosti bo prvič v Sloveniji v duetu iz Romea in Julije z umetniškim vodjem ljubljanskega baleta Petrom Đorčevskim nastopila tudi posebna gostja, prvakinja Maia Makhateli, ki je trenutno ena najboljših balerin na svetu. "Vemo, da naši dragi obiskovalci niso pozabili na nas, zato jim z baletnim koncertom sporočamo, da tudi mi nismo pozabili nanje. Za to potezo smo se odločili, ker bo po preklicu epidemije verjetno preteklo še nekaj časa, preden bodo v zaprtih prostorih dovoljene javne prireditve s številčnejšim občinstvom", je dejal Petar Đorčevski, umetniški vodja baleta SNG Opere in baleta Ljubljana.

"V teh čudnih, nepredvidljivih časih, ko si vsi želimo, da bi lahko neovirano počeli to, kar najraje delamo, torej ustvarjali tako zase kot za gledalce, nam takšni trenutki predstavljajo pot v normalnost," je povedal ravnatelj SNG Opere in baleta Ljubljana Staš Ravter.

Nad pobudo za televizijski gala baletni koncert so bili navdušeni tudi plesalci, ki so nastopanje že izjemno pogrešali. Predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije Tomaž Rode je še dodal: "Občinstvo v sedanjih okoliščinah prek zaslonov vabimo v baletno hišo. Ob tem pa sporočamo, da tudi v teh časih ustvarjamo."

Program večera:

LABODJE JEZERO, Elegija - pas de deux
Peter Iljič Čajkovski - Lynne Charles po Levu Ivanovu
Plešeta: Rita Pollacchi in Kenta Yamamoto

VERDI PAS DE DEUX
Giuseppe Verdi - Tomaž Rode
Plešeta: Nina Noč in Filip Jurič

LARGO
Georg Friedrich Händel - Vlasto Dedovič
Plešeta: Urša Vidmar in Filip Viljušič

HARLEKINADA, pas de deux
Cesare Pugni - Marius Petipa
Plešeta: Yuya Omaki in Asami Nakashima

VELIKI GATSBY, duet
Samuel Barber - Leo Mujić
Plešeta: Tjaša Kmetec in Kenta Yamamoto

HRESTAČ, pas de deux iz 2. dejanja
Peter Iljič Čajkovski - Youri Vamos
Plešeta: Ana Klašnja in Yujin Muraishi

HORA, duet
Balanescu quartet - Edward Clug
Plešeta: Mirjana Šrot in Filip Jurič

ROMEO IN JULIJA, Balkonska scena
Sergej Prokofijev - Tomaž Rode
Plešeta: Maia Makhateli in Petar Đorčevski

***