O-STA

Čas je za negovalno bolnišnico


Večina invalidov in starejših po domovih, se lahko upravičeno pritožuje nad sistemskim zapostavljanjem ter zlohotno izolacijo. V domovih v resnici niso niti vešči niti imajo zdravstveno opremo in vse pripomočke, da bi postali na ta način tudi negovalna bolnišnica. Zato ne čudi, da so praktično preminuli v domskih izolacijah.

Zato v Združenju invalidov - Forumu Slovenije in v Spominčici - Alzheimer Slovenija - Slovenskem združenju za pomoč pri demenci predlagamo, da se po koncu te epidemije pričnejo aktivnosti za odprtje negovalne bolnišnice, ki bo že pripravljena za morebitno drugo ali tretjo fazo Covida19, ki se po nekaterih podatkih, zna zgoditi že letos. V Sloveniji je kar nekaj bolj ali manj praznih bolnišnic, ki bi jih lahko v zelo kratkem času usposobili za nego, ob dejstvu, da imajo te zgradbe že svojo bolj ali manj urejeno infrastrukturo ter nekatere celo še del kadrov, ki bi se lahko hitro usposobil za nego. Negovalna bolnišnica je sicer v programih Ministrstva za zdravje že več kot dve desetletji, vendar večinoma v predalu in le malokdaj na pisalni mizi. Sedanja epidemija pa nas opozarja, kako smo izgubili že desetletja, ko bi lahko tudi bolnikom po različnih operativnih posegih hitreje, bolje in racionalneje pomagali, če bi ti bili sprejeti v takšno bolnišnico, ne pa da smo jih prisilili, da so poiskali "rešitve" znotraj domskega varstva, ki že prej niso bile niti uspešne niti strokovne za rekonvalescente.

Vabimo tudi druge invalidske in humanitarne organizacije, da se nam pri tej pobudi pridružijo. Na straneh spletnega časopisa slovenskih invalidov Sporočevalca, bomo o tem objavljali, tako predloge kot tudi pobude za čimprejšnjo uresničitev tega projekta, ki mora postati nacionalni projekt in z vključitvijo vseh deležnikov, saj je življenjskega pomena za državo, ki si želi na eni strani čim hitrejše oblikovanje demografskega sklada, kar je nedvomno pozitivno, na drugi pa tudi ne more gledati, da je stopnja umrljivosti starejšega prebivalstva tako visoka ter da je, vsaj kar zadeva epidemije koronavirusa, bila najbolj smrtonosna ravno med uporabniki domskih storitev, ki pa seveda niso in nikoli ne bodo tiste storitve, ki bi lahko reševale življenje.


Borut Pogačnik

Na obisku v domu za starejše Foto: Marjeta Curhalek