O-STA

Spodbujanje učinkovitega učenja

Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem 26. avgusta 2020 v okviru Erasmus+ programa PEDPACK Pedagogy & Practice organizira nacionalno strokovno konferenco Spodbujanje učinkovitega učenja, ki je namenjena predvsem učiteljicam in učiteljem prvega in drugega vzgojno-izobraževalnega obdobja oz. vsem, ki se ukvarjajo z vzgojo in izobraževanjem.

Na konferenci bodo predstavljeni prispevki s področja spodbujanja različnih strategij učenja (npr. samostojno učenje idr.), prilagajanja pouka različnim učnim stilom in različnim potrebam učencev, zagotavljanja možnosti, da se učenci sami učijo, omogočanja medvrstniškega učenja, medpredmetnega povezovanja, vzpostavljanja pozitivne klime za učenje in spodbujanje dobrih medsebojnih odnosov, formativnega spremljanja ipd.

Organizacijski odbor, ki ga sestavljajo visokošolske učiteljice s fakultete: dr. Majda Cencič, dr. Barbara Horvat, dr. Tina Štemberger, dr. Barbara Baloh, dr. Eda Birsa, dr. Nataša Dolec Orbanić in dr. Tadeja Volmut, bodo prijavljene prispevke združile v zbornik in jih objavile na spletni strani projekta.

Konferenca je nadaljevanje in nadgradnja delavnice, ki je letos februarja potekala na fakulteti v Kopru. 44 udeležencev je po zaključeni aktivnosti prejelo tudi eno izmed gradiv, ki je nastalo v sklopu mednarodnega projekta Pedagogika in praksa: Poučevanje in učenje v osnovnih šolah: Razvoj učinkovitega učenja. V gradivu so predstavljeni tuji primeri, učne metode in pripomočki, ki jih lahko naši učitelji uporabijo pri pouku.

"Prepričani smo, da imajo tudi naši učitelji veliko dobrih primerov iz praks in že preizkušenih učnih metod, s katerimi omogočajo kakovostno učenje učencem, in metod učenja ter pripomočkov za spodbujanje učenja učencev, ki jih bodo na avgustovski konferenci predstavili in jih lahko nato pokažemo tudi našim tujim partnerjem," so izpostavile članice organizacijskega odbora.



"Na podlagi dosedanjih izkušenj v slovenskih šolah smo prepričani, da se lahko v tujini pohvalimo z našo dobro pedagoško prakso."

Na konferenci bodo udeleženci prisluhnili različnim primerom, kako učitelji spodbujajo učenje učencev, in si ogledali posnetke, ki so nastali v času epidemije novega koronavirusa, saj bo ta izkušnja vplivala na nadaljnje delo učiteljev.

Nacionalna strokovna konferenca bo odprla možnosti izmenjave strokovnih izkušenj tudi med učitelji v Sloveniji in Italiji.

Več informacij in prijava: pef-konferenca.pedpac@pef.upr.si