O-STA

"Po stopinjah mojega deda," pisatelja, Miška Kranjca

Radovljica, junij, 2020 - V četrtek, 18. junija 2020, ob 19. uri, bo v Galeriji Brigita na Lancovem odprtje fotografske razstave "Po stopinjah mojega deda", pisatelja, Miška Kranjca, fotografinje in novinarke Mankice Kranjec. Prva postaja te edinstveno zasnovane razstave na Gorenjskem, ki hkrati sovpada s ponovno obuditvijo kulturnih dogodkov po epidemiji, bo gotovo imela prav poseben umetniški naboj.

Z izbranimi vizualno zanimivimi prizori prekmurskih ravnic fotografinja Mankica Kranjec predstavlja motive slikovitih krajev, kjer je njen ded, izvrstni pisatelj Miško Kranjec, preživljal svojo mladost v močvirju. Čeprav je bil Kranjec ravninski človek, pa je morda malce manj znano, da se je pogosto rad umaknil tudi na hribovito Gorenjsko. V Javorniku nad Joštom sta med drugim nastali literarni deli Macesni nad dolino in Mesec je doma na Bladovici. Za slednjo je prejel tudi Prešernovo nagrado.

"To je moja povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah, skritih močvirjih in tistih poteh, kjer je nekoč hodil moj ded, pisatelj Miško Kranjec," je o razstavi zapisala avtorica.

Mankica je pričevalka nekega časa in hkrati dokumentaristka podob, ki počasi, a vztrajno izginjajo. Skozi 30 izbranih fotografskih motivov gledalcu ponuja širši vpogled v življenje ob Muri, ter tako ustvarja nezavedno povezavo med umetnostjo in svojo izkušnjo iskanja dedovih stopinj. Gre za posebej premišljen in celostno zastavljen koncept, ki je nastajal leto dni. Fotografije bodo razstavljene v starih lesenih okvirjih, razstava pa bo enkratno dopolnjena tudi z navedki iz Kranjčevih knjig in zapisanimi spomini Mankičinega očeta Matjaža.

Razstava bo v Galeriji Brigita na ogled do 18. julija 2020.

Pripravil: Janez Platiše
Foto: Viktorija Kranjec