O-STA

Negativnega vpliva sosežiga v TEŠ na naše okolje ne bomo dovolili

Velenje, 9. junij 2020 - Minuli teden se je podžupan Peter Dermol odzval povabilu TEŠ in HSE na informativni sestanek glede načrtovanega sosežiga alternativnega goriva (SRF). Ker v TEŠ v nekaj tednih pričakujejo zaključek presoje vplivov na okolje, so želeli pred tem preliminarne rezultate modelnih študij vplivov na okolje predstaviti predstavnikom lokalnih skupnosti občin Šoštanj, Šmartno ob Paki in Velenje.

Generalni direktor TEŠ dr. Viktor Vračar je na sestanku uvodoma predstavil preliminarne rezultate študije, poleg osnovnih so merili tudi dodatne kazalnike po avstrijskih parametrih. Tudi ob variaciji slabših vhodnih parametrov naj bi bila emisijska vrednost parametrov ob izhodu v okviru dovoljenih mej. Mejni kriteriji po nobenem kazalniku naj ne bi bili prekoračeni, simulacija pa je bila izvedena na blokih 5 in 6 ter v obsegu 15 kilometrov oddaljenosti od elektrarne. Generalni direktor TEŠ je ob koncu predstavitve poudaril, da projekt po njihovem mnenju upravičuje odločitev za sosežig alternativnih goriv, da je ekonomsko sprejemljiv in zato želijo z njim nadaljevati. Takoj ko bo analiza zaključena in podatki javno dostopni, jih bodo predstavili in posredovali javnosti.

Podžupan Dermol je na sestanku poudaril, da bomo opredelitev do projekta sprejeli le na podlagi strokovnih analiz, preverjenih dejstev in večinskega mnenja naših občank in občanov. Ko bodo študije povsem zaključene, pričakujemo javne predstavitve, na katerih bo možno aktivno sodelovanje zainteresirane javnosti, prav tako pa pričakujemo predstavitev na seji mestnega sveta. Kot smo že poudarjali, dodatnega onesnaževanja okolja ne bomo dovolili, prav tako bomo pred morebitnim soglasjem zahtevali izpolnitev sklepov o stališčih Sveta Mestne občine Velenje do sosežiga alternativnih (sekundarnih) goriv v Termoelektrarni Šoštanj, ki je bil sprejet na seji sveta 4. februarja 2020.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

mag. Maša KočevarKabinet župana

T: 03 8961 546
......................................................................................................................

T: 03 8961 600 I info@velenje.si I www.velenje.si