O-STA

Zakladnica zdravja na Europarkovi ekološki tržnici

Nakupovalno središče Europark Maribor. (foto arhiv Europarka)
Europarkova ekološka tržnica skriva zakladnico zdravja. (foto arhiv Europarka)
Metka Ternjak Gomboc bo obiskovalcem Europarkove ekološke tržnice delila nasvete o zdravi prehrani. (foto: osebni arhiv Metke Ternjak Gomboc)

Za zdrav imunski sistem in dobro počutje lahko največ naredimo kar sami. Pomembno je predvsem, da se zdravo prehranjujemo, aktivno preživljamo čas v naravi, si privoščimo dovolj počitka in se izogibamo pretiranemu izpostavljanju soncu, pravi strokovnjakinja na področju zdravega načina življenja Metka Ternjak Gomboc. Za obiskovalce Europarkove ekološke tržnice, ki poteka vsako sredo med 14. in 19. uro, v letošnjem poletju pripravlja še veliko koristnih nasvetov in zanimivih vsebin.

Pestra ponudba lokalnih izdelkov

Na Europarkovi ekološki tržnici se vsako sredo med 14. in 19. uro zberejo slovenski ponudniki, ki obiskovalcem predstavljajo bogato ponudbo lokalnih, ekološko pridelanih izdelkov. Obiskovalci na stojnicah najdejo pestro izbiro domačih naravnih proizvodov, kakovostnih olj, sezonskega sadja, sveže in vložene zelenjave ter mesnih in pekovskih izdelkov. Poleg širokega nabora prehrambnih izdelkov je obiskovalcem na voljo tudi raznovrstna naravna negovalna kozmetika. Prodajalci in kmetovalci obiskovalcem z veseljem priskočijo na pomoč pri izbiri in jim mimogrede razkrijejo še male skrivnosti ekološke pridelave ter zdrave prehrane.

Narava je vir zdravja

Z ekološkim vrtnarjenjem, zdravo prehrano in naravno kozmetiko se že vrsto let ukvarja tudi Metka Ternjak Gomboc. "Že skoraj 15 let ozaveščam ljudi o zdravem načinu življenja, pravilni prehrani, ekološkem vrtnarjenju in naravni kozmetiki. V Mariboru in okolici imamo pestro ponudbo kakovostne ekološke hrane in izdelkov, a zanimanje žal še ni takšno, kot bi si želela. Europarkova ekološka tržnica se mi tako zdi odlična priložnost, da obiskovalci spoznajo prednosti lokalne, ekološko pridelane hrane in pridelkov. Enkrat mesečno se bo na razširjeni tržnici predstavilo več lokalnih ponudnikov hkrati. Obiskovalce čaka res bogato dogajanje. Predstavili jim bomo nove sezonske recepte, izvedeli bodo, kako potekajo postopki pridelave izdelkov in še več," pravi strokovnjakinja za ekološke izdelke.

Zdravo in slastno

Nikoli ni prepozno, da prisluhnete svojemu telesu in zaživite bolj zdravo. "Prvi korak je, da izberemo kakovostne, ekološko pridelane sestavine, iz katerih lahko pripravimo preproste, a nadvse okusne obroke. Naj bo na jedilniku vsak dan vsaj nekaj zelenjave in sadja, izločimo sladkane pijače, poskusimo vključiti raznovrstne kaše in polnovredne izdelke. Za razvajanje brbončic si lahko brez slabe vesti privoščimo presne sladice," zaključi Metka Ternjak Gomboc. Svoje bogate izkušnje in prehranske nasvete bo letos poleti vsako sredo delila z obiskovalci Europarkove ekološke tržnice. Obiskovalci bodo tako skupaj z njo odkrivali slastno zakladnico zdravja, ki se skriva na stojnicah lokalnih ponudnikov.