O-STA

Slovenska filharmonija napoveduje sezono 2020/21!

Cenjeno občinstvo!

Za nami je obdobje negotovosti in čakanja, ki smo ga v Slovenski filharmoniji kaj hitro spremenili v čas muziciranja na daljavo. Peli in igrali smo podoknice varovancem domov za starejše ter se uspešno preizkusili na spletnih koncertih, ki ste jih lahko spremljali na družbenih omrežjih. Prepričan sem, da bo veselje ob ponovnem snidenju v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu toliko večje in bolj čustveno. Obdobje čakanja na ponovno oživitev koncertnega življenja smo izkoristili za temeljito prenovo abonmajske sheme in poživitev vsebine. Koncerte smo razvrstili v šest abonmajskih sklopov, od katerih se bodo trije zvrstili v Slovenski filharmoniji in trije v Cankarjevem domu. V matični hiši bomo gostili obiskovalce Vokalno-inštrumentalnega programa (VIP), Pretežno vokalnega cikla (PVC) in Družinskega abonmaja (DA!)

V Cankarjevem domu smo oranžno in modro barvo zamenjali za tri abonmajske sklope in sicer za abonma Filharmoničnih klasičnih koncertov (FKK), abonma Samih mogočnih skladb (SMS) in abonma Sodobnih orkestrskih skladb (SOS). Vse abonmajske sklope smo med seboj vsebinsko prepletli. V družbi vrhunskih domačih in tujih dirigentov ter solistov bomo uživali v glasbenih stvaritvah svetovnih klasikov, odkrivali zakladnico del slovenskih skladateljev in slišali kar štiri novitete.

S prav posebnim navdušenjem vam predstavljamo nov cikel koncertov sodobnih orkestrskih skladb (SOS), na katerem bomo prvič v Ljubljani v živo slišali znamenito simfonijo Turangalila Olivierja Messiaena, poleg nje pa še redko izvajane kultne skladbe skladateljev Edgarda Varèsa, Luigija Nona, Bernda Aloisa Zimmermanna, Johna Adamsa in Arva Pärta. Tovrstni koncerti bodo ob sredah. Da bi bil vaš vstop v magični svet glasbe našega časa za vse nepozabna izkušnja, vas vsako soboto dopoldne pred sredinim koncertom vabimo, da nas ob enajsti uri obiščete na Sobotnih izobraževalnih matinejah (SIM) v Slovenski filharmoniji, kjer bomo s pomočjo moderatorjev odstrli vse tančice in vam omogočili vpogled v srž mojstrovin glasbe našega časa.

Zato zadihajmo s polnimi pljuči!

Matej Šarc, vršilec dolžnosti direktorja Slovenske filharmonije


Nova abonmajska shema:


Same mogočne skladbe (SMS): 6 koncertov (četrtek - SMS 1, petek - SMS 2)

Filharmonični klasični koncerti (FKK): 5 koncertov (četrtek - FKK 1, petek - FKK 2)

Sodobne orkestrske skladbe (SOS): 5 koncertov ob sredah

Orkester Slovenske filharmonije

Lokacija: Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Vokalno-inštrumentalni program (VIP): 5 koncertov ob petkih

Zbor in Orkester Slovenske filharmonija:

Lokacija: Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija


Pretežno vokalni cikel (PVC): 6 koncertov ob petkih

Zbor Slovenske filharmonije

Lokacija: Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija


Družinski abonma (DA!)

6 unikatnih glasbenih dogodkov za mlade poslušalce od 6. leta naprej. Za lažje razumevanje bodo vsi koncerti moderirani.

Lokacija: Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

***

Vpis abonmajev 2020/2021:

Letošnji vpis abonmajev bo zaradi nepredvidljivih okoliščin potekal povsem na novo in le osebno pri blagajni Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, Ljubljana.

Vpis za dosedanje abonente: od 1. do 10. septembra 2020

Vpis za nove abonente: od 11. do 17. septembra 2020

med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure osebno pri blagajni Slovenske filharmonije


Več informacij o programu nove abonmajske sheme najdete na www.fiharmonija.si

Vljudno vabljeni tudi na novinarsko konferenco ob predstavitvi nove sezone Slovenske filharmonije 2020/2021, ki bo v četrtek 3. septembra 2020 ob 14.00 v Dvorani Slavka Osterca v Slovenski filharmoniji.

Predstavili bomo novo abonmajsko ponudbo, posebno pozornost pa bomo

namenili tudi dodatnim programom in nekaterim novostim ter koncertu ob odprtju sezone.


***


Koncert ob odprtju sezone

Johann Sebastian BACH: Maša v h-molu, BWV 232


8. in 9. september 2020 ob 19.30

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije
Stephen Layton
, dirigent
Anna Dennis
, sopran
Helen Charlston
, mezzosopran
Ruairi Bowen
, tenor
Laurence Williams
, bas-bariton
Tomaž Sevšek
, orgelski pozitiv
Domen Marinčič
, čembalo

Slovenska filharmonija odpira svojo koncertno sezono 2020/21 z izvedbo monumentalne Maše v h-molu Johanna Sebastiana Bacha. Redko izvajano in edino misso totem tega baročnega velikana bodo poustvarili Orkester in Zbor Slovenske filharmonije s solisti, posebno cenjenimi interpreti baročnega repertoarja, pod vodstvom specialista za staro glasbo, dirigenta Stephena Laytona. O njegovi interpretaciji te Bachove umetnine kritiki pišejo v presežnikih in poudarjajo nadvse "ganljivo in prepričljivo izvedbo" (Simon Holden, Bachtrack), njegovo mojstrsko odmerjanje tempa, ki omogoča "vsakemu posamičnemu elementu celote, da zacveti na sebi lasten način" (Michael Church, Independent) pa tudi da "upošteva najpomembnejši element v celotnem opusu Bachove sakralne glasbe - neskončno radost" (William R. Braun, Opera News). Po Bachovem načelu, da je glasba pot do božanskega, se hkrati obeta veličasten vstop v jubilejno sezono Zbora Slovenske filharmonije ob njegovi 30-letnici delovanja.

Vljudno vabljeni!

Partner: Cankarjev dom

Prodaja vstopnic:

na mojekarte.si in na prodajnih mestih v sistemu mojekarte.si


Cene vstopnic:

28, 23, 18 in 12 €, predprodaja vstopnic do 31. avgusta 2020 (10% popust v predprodaji), redna prodaja od 1. do 9. septembra 2020


Vrhunci 68. Ljubljana Festivala


Orkester Slovenske filharmonije z Ano Netrebko in Jusifom Ejvazovim


18. avgust 2020 ob 20.30

Kongresni trg, Ljubljana


Koncert opernih arij

Orkester Slovenske filharmonije
Michelangelo Mazza, dirigent

Ana Netrebko, sopran
Jusif Ejvazov, tenor

Spored:
G. Verdi: Uvertura iz opere Nabucco
G. Verdi: "Ben io t'invenni", arija Abigaille iz opere Nabucco
G. Verdi: "Ah! Si ben mio", arija Manrica iz opere Trubadur
A. Dvořak: "Měsíčku na nebi hlubokém", arija Rusalke iz opere Rusalka
P. Mascagni: "Mamma, quell vino e generoso", arija Turrida iz opere Cavalleria Rusticana
E. Curtis: Non ti scordar di me
G. Puccini: "Vissi d'arte", arija Florie Tosce iz opere Tosca
G. Puccini: "E lucevan le stelle", arija Maria Cavaradossija iz opere Tosca
P. Mascagni: Uvertura k operi Cavalleria rusticana
G. Puccini: "Vogliatemi bene", duet B. F. Pinkertona in Cio-Cio San iz opere Madama Butterfly

Nerazdružljivi par tako v zasebnem življenju, kot tudi na odru, Ana Netrebko in Jusif Ejvazov, ustvarjata vse od prve skupne uprizoritve Puccinijeve opere Manon Lescaut v Rimu leta 2014. Očarljiva in karizmatična ruska sopranistka, Ana Netrebko, z občudujočimi glasovnimi sposobnostmi in vznemirljivim tonom ter prvovrstnim igralskim talentom, danes velja za operni idol. Njen raznolik repertoar se v zadnjem času najpogosteje dotika del pozne romantike. Vokalna zrelost pa ji omogoča uprizoritve osrednjih vlog v operah Verdija in Wagnerja. Azerbajdžanski tenorist Jusif Ejvazov je svojo mednarodno kariero začel z odmevnim nastopom v vlogi Turrida v Mascagnijevi Cavallerii rusticani v Milanu. Po tem je nizal uspeh za uspehom po vsem svetu in postal eden najbolj zaželenih tenoristov svoje generacije. Ikonski operni duo bo spremljal Orkester Slovenske filharmonije, ki ga bo vodil Michelangelo Mazza. Italijanski operni dirigent je debitiral z Verdijevim Falstaffom v Theatro Municipal São Paulo v Braziliji in si kmalu zgradil mednarodni ugled.


Matej Šarc, vršilec dolžnosti direktorja in umetniškega vodje Orkestra Slovenske filharmonije

Orkester Slovenske filharmonije se s svojimi predhodnicami Academio Philharmonicorum (1701), Filharmonično družbo (1794) in prvo Slovensko filharmonijo (1908−1913) ponosno postavlja ob bok najstarejšim na svetu. Med mnogimi uglednimi umetniki, ki so postali častni člani Slovenske filharmonije in njene predhodnice Filharmonične družbe, so Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini, Johannes Brahms in Carlos Kleiber. Po ustanovitvi leta 1947 so orkester vodili mednarodno priznani dirigenti, kot so Bogo Leskovic, Samo Hubad, Lovro von Matačić, Oskar Danon, Uroš Lajovic, Milan Horvat, Marko Letonja, George Pehlivanian, Emmanuel Villaume in Keri-Lynn Wilson.

Med njegovimi največjimi mednarodnimi uspehi preteklih sezon je odmevna turneja z enajstimi koncerti v najprestižnejših dvoranah po Evropi. Na njej sta Orkester in Zbor Slovenske filharmonije koncertno izvedla opero Jolanta Čajkovskega s slavno sopranistko Ano Netrebko v naslovni vlogi, po turneji pa sta delo posnela za založbo Deutsche Grammophon. Izjemno uspešno je bilo tudi gostovanje z Brynom Terflom v Kraljevi operni hiši v Muškatu (Oman), gostovanje na Mahlerjevem festivalu v Krakovu ter gostovanje z Mišo Majskim v Sloveniji, Nemčiji in na Nizozemskem. V zadnjih letih je orkester dvakrat gostoval na Kitajskem, leta 2018 se je vnovič uspešno predstavil v dunajski Koncertni hiši, aprila 2019 je z Zborom Slovenske filharmonije nastopil na Glasbenem bienalu Zagreb, julija 2020 pa na festivalu Glasbeni tedni Gustava Mahlerja v Toblachu na Tirolskem.

Orkester že vrsto let prireja abonmajske koncerte v Cankarjevem domu, z Zborom Slovenske filharmonije občasno sodeluje na abonmajih v Slovenski filharmoniji ter gostuje v Mariboru, Novi Gorici in drugih krajih po Sloveniji in v zamejstvu. Je tudi reden gost festivala Kogojevi dnevi, od leta 2019 pa je rezidenčni orkester Festivala Ljubljana. Novoletni in božični koncert orkestra sta postala že tradicionalna, zadnjih pet let pa izvaja tudi filharmonične koncerte baročne glasbe. Najmlajšim poslušalcem in njihovim staršem namenja Ciklus družinskih koncertov, ki je programsko zasnovan v obliki glasbenih pravljic ali koncertnih dogodkov s spremno besedo in moderiranjem. Orkester nastopa tudi na matinejah za mlade poslušalce v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije in Glasbeno mladino ljubljansko, redno sodeluje z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana, Društvom slovenskih skladateljev in Festivalom Ljubljana. Koncertna dejavnost orkestra je zabeležena na več kot 80 zgoščenkah in v arhivu nacionalne radiotelevizije.

***

Philipp von Steinaecker, glavni gostujoči dirigent Orkestra Slovenske filharmonije

Philipp von Steinaecker je kot prvi zasedel mesto "Melgaardovega mladega dirigenta" pri londonskem ansamblu Orchestra of the Age of Enlightment in je od tedaj nabral veliko izkušenj kot gostujoči dirigent številnih orkestrov. Enako prepričljiv je v nemškem romantičnem repertoarju kot v glasbenih delih druge dunajske šole, ob veliki ljubezni in globokem razumevanju slogovnih značilnosti glasbe baročnega in klasicističnega obdobja pa je ustanovil zasedbo Musica Saeculorum.

Sprva se je izobraževal kot violončelist. Na njegov glasbeni razvoj sta pomembno vplivala sir John Eliot Gardiner, s katerim je veliko sodeloval pri Orchestre Révolutionaire et Romantique, ter Claudio Abbado - bil je Abbadov asistent dirigent in gostujoči dirigent njegovega Orkestra Mozart, pred tem pa ustanovni član Mahlerjevega komornega orkestra in član Luzernskega festivalskega orkestra.

Po več uspešnih sodelovanjih z Orkestrom Slovenske filharmonije je bil s sezono 2019/20 imenovan za glavnega gostujočega dirigenta orkestra. Je tudi umetniški vodja orkestra Mahlerjeve akademije v Bocnu.

Sodeloval je z mnogimi vodilnimi instrumentalnimi solisti in pevci, kot so Camilla Tilling, Dorothea Röschmann, Isabelle Faust, Guy Braunstein, Daniel Müller-Schott, Fazil Say, Sara Mingardo, Andrew Staples, Mia Person, Hanno Müller-Brachmann, Peter Harvey in Boris Belkin.

Med njegovimi nedavni pomembnejšimi nastopi sta debija z Orkestrom Gürzenich iz Kölna in Škotskim komornim orkestrom, angažmaji z Orkestrom Maggio Musicale Fiorentino, Tokijskim metropolitanskim simfoničnim orkestrom, Švedskim radijskim simfoničnim orkestrom, haaškim Orkestrom Residentie, Novo japonsko filharmonijo, Praško filharmonijo, Mahlerjevim komornim orkestrom. Dirigiral je tudi opernim produkcijam. Odlično ocenjene so bile Mozartova Čarobna piščal v Filharmoničnem gledališču v Veroni, Gounodova Golobica na Akademiji Chigiana v Sieni, Händlov Julij Cezar na pariškem konservatoriju in Kálmánova opereta Kneginja čardaša v Mestnem gledališču v Bocnu.

V njegovi diskografiji so Händlov oratorij Mesija in Haydnovo Stvarjenje (nominacija za mednarodno nagrado International Classic Music Award 2015), Brucknerjeva Prva simfonija, Mahlerjev cikel Pesem o zemlji ter plošča Mozartovih in Gluckovih arij v sodelovanju s sopranistko Camillo Tilling.

***

Gregor Klančič, umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije

Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni koncertni zbor z imenom Slovenski komorni zbor ustanovljen leta 1991, v okviru Slovenske filharmonije pa deluje od leta 1998. Od ustanovitve spomladi 1991 ga je do jeseni 2009 vodil dr. Mirko Cuderman, od sezone 2009/10 naprej pa dirigenta Martina Batič in Steffen Schreyer, ki je bil do izteka sezone 2011/12 šef dirigent zbora. V sezoni 2012/13 je Martina Batič v celoti prevzela umetniško vodenje, ki je trajalo do konca leta 2017. V letu 2018 je to funkcijo opravljal Gregor Klančič, od februarja 2019 do aprila 2020 je zbor umetniško vodil dr. Borut Smrekar, od maja 2020 je Gregor Klančič ponovno prevzel to funkcijo.

Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije je izvajanje raznovrstne zborovske glasbe. Njegov osrednji koncertni cikel je bil do sezone 2020/21 Vokalni abonma, nato se je preoblikoval v dva nova abonmajska sklopa: Vokalno-inštrumentalni program in Pretežno vokalni cikel. Zbor nastopa tudi v abonmaju in na drugih koncertih Orkestra Slovenske filharmonije ter z drugimi slovenskimi in tujimi orkestri. Tako bogati slovensko poustvarjalnost ter omogoča občinstvu spoznavanje uveljavljenih domačih in tujih dirigentov, solistov in instrumentalistov.

Od ustanovitve do danes so zboru poleg najvidnejših slovenskih dirigirali številni ugledni tuji dirigenti: Hans Bernhard, Tonči Bilić, Julia Selina Blank, Herbert Böck, Béni Csillag, Anders Eby, legendarni Eric Ericson, Gary Graden, Peter Gruber, Milan Horvat, Tõnu Kaljuste, Vladimir Kranjčević, Stephen Layton, Hans Leenders, Paul Van Nevel, Grete Pedersen, Johannes Prinz, Kaspars Putniņš, Lorenzo Ramos, Ragnar Rasmussen, Bart Van Reyn, Josef Scheidegger, Wolfgang Seeliger, Holger Speck, Robert Sund, Kurt Suttner, Jonathan Talberg, Günther Theuring, Gabor Ugrin in James Wood.

V preteklih letih je zbor posnel in izdal antologijo slovenske posvetne in duhovne glasbe, kar še vedno dopolnjuje s snemanji del sodobnih slovenskih skladateljev. Diskografija obsega več kot 80 zgoščenk v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba. Jeseni leta 2012 sta Orkester in Zbor Slovenske filharmonije po uspešni evropski turneji s koncertno izvedbo opere Jolanta Petra Iljiča Čajkovskega delo posnela za slovito založbo Deutsche Grammophon. Od leta 2014 do danes pa so v izvedbi zbora izšle še tri avtorske plošče skladateljev Ambroža Čopija, Damijana Močnika in Katarine Pustinek Rakar pod vodstvom dirigentov Martine Batič, Boruta Smrekarja in Sebastjana Vrhovnika.

Zbor Slovenske filharmonije je od maja 2016 polnopravni član Evropskega združenja profesionalnih pevskih zborov TENSO.



***


Slovenska filharmonija

Kongresni trg 10

1000 Ljubljana

T: +386 1 24 10 800

F: +386 1 24 10 900

E: info@filharmonija.si

W: www.filharmonija.si

Facebook: Slovenska filharmonija - Academia philharmonicorum

Twitter: @SFilharmonija

Instagram: @slofilharmonija


Ustanoviteljica Slovenske filharmonije je Vlada Republike Slovenije.