O-STA

Delavnice iz predavalnice za otroke iz socialno ogroženih družin

V juliju 2020 so v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije na Debelem Rtiču za otroke iz socialno ogroženih družin študentje Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem v sodelovanju z UMMI (zavod za izobraževanje) z znanjem, ki so ga pridobili v okviru študija in projektov SiiT ter Dryades, pripravili posebne delavnice, s pomočjo katerih so otroci pridobili veliko novega in uporabnega znanja.

Zavod UMMI, ki s Pedagoško fakulteto že vrsto let sodeluje na različnih področjih izobraževanja, od leta 2014 izvaja projekt "Da ne bo v družbi znanja nanje mrtvo", s pomočjo katerega mladi pridobivajo socialne in državljanske kompetence ter večjo ustvarjalnost. Z medgeneracijskim sodelovanjem se zavod povezuje z mladimi iz vse Slovenje še danes. Projekt bogati vsebine za tiste, ki so na počitnicah ali zdravljenju na Debelem Rtiču.

Letos so se medgeneracijskemu projektu, imenovanemu Martinček, pridružili tudi študentje Lovrenc Habe, Andraž Corn in Matija Jenko, ki so pod mentorstvom Marije Mahne iz zavoda UMMI za otroke iz socialno ogroženih družin pripravili delavnice s področja naravoslovja, likovne in gledališke pedagogike. Naučili so jih premagovanja treme, artikulacije in giba ter improviziranega gledališča, kar je bilo udeležencem še posebej všeč, na delavnici pa so se ukvarjali tudi z lutkami kot izraznim sredstvom. "Otroci so bili na koncu delavnice tako navdušeni, da so izrazili željo narediti svojo kratko igro, ki bi jo ob zaključku letovanja odigrali," je dodal izvajalec delavnice Lovrenc Habe, ki je pridobljeno znanje lutkovne in gledališče pedagogike pridobil v okviru izbirnih predmetov na fakulteti in študentske gledališče skupine PEF teater. Na drugi delavnici, ki je bila likovno in obarvana, so pri kreativnem ustvarjanju uporabili najdem material z morske obale.

Na obali so tudi raziskovali. Razvrščali so najdene živali ter rastline bibavičnega pasu. Najdene živali v t. i. mediolitoralu so zbrali v posebnih preučevalnih posodah, nato pa so jih preko določevalnih kriterijev določili. Za kategorično razvrščanje so uporabili poseben določevalni ključ, namenjen določanju živalskih in rastlinskih vrst Tržaškega zaliva, ki so ga v okviru projektov SiiT in Dryades razvile naravoslovke in naravoslovci s Pedagoške fakultete v Kopru - dr. Nastja Cotič, dr. Janja Plazar, dr. Petra Furlan, dr. Nataša Dolenc Orbanić in dr. Claudio Battelli. S tem ključem lahko otroci na interaktiven način s preprostimi izbirami med dvema možnostma na koncu pridejo do prave živalske ali rastlinske vrste, ključ pa je prosto dostopen na spletni strani projekta (http://dryades.units.it/test/index.php?procedure=key_home&key_id=10001).

Otroci so pridobili veliko novega in uporabnega znanja, zato je bila pobudnica sodelovanja Marija Mahne navdušena nad izvedbo letošnjih letovanj: "Študentje so prišli z velikim predznanjem iz različnih vsebin, predvsem pa s predznanjem metodike in didaktike. Ponudili so delavnice različnim starostnim skupinam, zato so vsebine prilagodili in poiskali najboljšo motivacijo, ki je premagala sončno in počitniško lenobnost. Tudi Martinček je v tem času len, ampak vseeno nabira dano energijo. Tako tudi mladi mentorji na nevsiljiv način ponudijo drobce znanja in možnost ustvarjanja. Ti mentorji so to znali, saj imajo veliko izkušenj. V juliju in avgustu bodo opravili približno 200 delavnic, to je okrog 200-250 pedagoških ur in vključenih bo 2.500 učencev in mladostnikov. To je bogata izkušnja za nove mlade učitelje. Vidim jih, da uživajo v delu, saj jih otroci in mladostniki obkrožajo tudi po delavnicah. Postali so zvezde počitnic 2020 v MZL Debeli rtič."