O-STA

Verdijev Nabucco v izvedbi vrhunskih solistov, zbora in orkestra SNG Opera in balet Ljubljana bo zadonel na Kongresnem trgu

Izvrstni Marko Kobal v naslovni vlogi Nabucca (foto: Darja Štravs Tisu)

Predstava bo na sporedu v okviru Festivala Ljubljana

V okviru letošnjega Festivala Ljubljana bo v četrtek, 20. avgusta, ob 20.30 na Kongresnem trgu nastopila tudi ljubljanska Opera, ki se po poletnem oddihu vrača med ljubitelje te glasbe z novimi umetniškimi presežki oziroma kreacijami. Vrhunska domača zasedba z gostujočima solistoma, Dragano Radaković in Riccardom Zanellatom, ob dirigentu Gianlucu Marcianu bo tokrat poustvarila Nabucca, med občinstvom zelo priljubljeno opero italijanskega skladatelja Giuseppa Verdija.

Občinstvo je opero Nabucco v režiji Detlefa Soelterja vzljubilo že ob njeni krstni uprizoritvi na odru ljubljanske Opere leta 2012 prav zaradi znanega napeva zbora sužnjev Splavaj, misel ali v izvirniku Va, pensiero.

Starozavezna biblijska zgodba o osvoboditvi Hebrejcev izpod babilonskega suženjstva je Verdija tako navdihnila, da je na besedilo Temistocla Solere ustvaril popolno prispodobo in takrat aktualno sliko o usodi svojega naroda, ki se je boril za osvoboditev izpod jarma habsburške monarhije. To je vplivalo, da je Verdi nehote (ali hote) postal simbol narodovega prebujenja in združevanja. Poleg tega Nabucco, ob boju asirskega voditelja Nabukadnezarja proti Izraelcem, vsebuje ljubezenski zaplet med Nabuccovima hčerama, Feneno in spletkarsko Abigailo, ki si prizadevata za ljubezen izraelskega voditelja Izmaela.

Glasbeno podobo te operne zgodbe bodo oblikovali domači solisti. V naslovni vlogi bo blestel prvak, baritonist Marko Kobal, v vlogi Ismaela prvak, tenorist Branko Robinšak, Fenena bo mezzosopranistka Elena Dobravec, Veliki duhoven Zoran Potočan in Abdallo Rusmir Redžić. Domači pevski zasedbi se bodo pridružili še gostujoči umetniki, v tujini uveljavljena srbska umetnica, sopranistka Dragana Radaković, ki je kot prepričljiva Abigaille v ljubljanski Operi že nastopila, kot Zaccaria pa se občinstvu predstavil temperamentni italijanski basist Riccardo Zanellato. V vlogi Anne bo z vrhunskimi umetniki nastopila tudi mlada solistka Zala Hodnik, ki je pevsko znanje in izkušnje med drugim nabirala v Opernem studiu nacionalne operno-baletne hiše v Ljubljani. Orkester SNG Opera in balet Ljubljana bo pod zvezdami vodil priznani dirigent Gianluca Marcianò.