O-STA

Ponovna napoved prve lopate za oktober letos

Včerajšnji obisk ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca na Koroškem je postregel s sicer z že znano informacijo, da bi se naj gradnja 3. razvojne osi v Gaberkah pričela sredi oktobra letos. Pred tem pa bo potrebno brez zapletov izbrati še gradbenega izvajalca. To je naloga, ki jo mora dokončno izpeljati nova uprava Družbe za avtoceste Republike Slovenije (DARS). Sicer pa javnosti ni znana informacija, kdaj se bo gradnja dejansko pričela na območju koroške statistične regije. Prejšnja uprava DARS-a je za to jesen napovedovala razpis za izbor gradbenega izvajalca za odsek hitre ceste v Podgorju pri Slovenj Gradcu, minister pa s temi informacijami ni postregel.

Se je pa infrastrukturni minister opredelil do tega, da je 3. razvojna os smiselna samo v primeru izgradnje do mednarodnega mejnega prehoda Holmec. Znano je, da je že infrastrukturno ministrstvo Alenke Bratušek sprožilo postopke za prostorsko umeščanje odsekov Slovenj Gradec - Dravograd in Dravograd - Holmec, a je pri tem prihajalo do nemalo birokratskih ovir. Zato bo postopek umeščanja še dolgotrajna naloga vladnih struktur, ob tem pa bo slej kot prej napočilo večno vprašanje ekonomike gradnje te prometnice. V obrambo splošnim koristim ob izgradnji 3. razvojne osi je mladinska iniciativa v preteklosti morala pripraviti veliko argumentov in z njimi prepričevati državo o nujnosti gradnje.

V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os smo zadovoljni z dejstvom, da je minister 3. razvojno os označil kot enega ključnih infrastrukturnih projektov te vlade. Postopki namreč potekajo že od leta 2004, s prvo lopato, pa bo med Korošce vrnjen vsaj kanček upanja, da se bo ta nujno potrebna in v drugih razvitih državah samoumevna prometnica, res pričela graditi.

Spomnimo, da je bil leta 2017 med državo in regijama Koroško ter Savinjsko-Šaleško podpisan protokol o izgradnji 3. razvojne osi, kateri je določal tudi organ nadzora - koordinacijski odbor. Ta se je nazadnje sestal decembra 2019. Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je ministra Vrtovca vljudno zaprosila za srečanje in sklic koordinacije, a po treh pozivih žal, do operativnega sestanka še ni prišlo.

Od okoliščin, ki so popolnoma nasprotovale gradnji 3. razvojne osi na Koroško, smo v obdobju treh slovenskih vlad prišli do situacije, ko bi se naj po zagotovilih zadnjega infrastrukturnega ministra Vrtovca, prva lopata zasadila sredi oktobra 2020. Zato je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os, ki deluje že šest let, na nek način dosegla svoj namen. Zato se bo v septembru sestal upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem ter odločil o vlogi mladinske iniciative v prihodnje.