O-STA

Flying-V - energetsko učinkovit model letala prihodnosti prvič uspešno poletel

Maketa energetsko učinkovitega modela letala prihodnosti Flying-V je avgusta 2020 prvič uspešno poletela. Pred letom in pol sta Tehniška univerza v Delftu (TU Delft, Nizozemska) in letalska družba KLM sporočili, da sta začeli z oblikovanjem novega modela letala Flying-V, ki je bilo avgusta 2020 po uspešno opravljenih obsežnih testih vetrnega tunela in testih, opravljenih na tleh, končno pripravljeno na polet.

Prvi testni let opravljen v zračni bazi v Nemčiji

Avgusta 2020 je skupina raziskovalcev, inženirjev in pilotov drona s TU Deft odpotovala v zračno bazo v Nemčijo, kjer so opravili prvi testni let modela Flying-V. "Zelo smo bili radovedni, kakšne so dejanske značilnosti letenja letala Flying-V. Dizajn letala se popolnoma sklada z našo iniciativo Fly Responsibly (Leti odgovorno), ki predstavlja vse, kar počnemo in bomo še storili za izboljšanje našega trajnostnega delovanja. Želimo, da je prihodnost letalstva trajnostna in inovacije so del našega prizadevanja. KLM je že vrsto let med tremi najbolj trajnostnimi letalskimi družbami glede na indeks trajnostnega razvoja DJSI (Dow Jones Sustainability Index) in ta trend želimo nadaljevati tudi v prihodnje. Zato smo zelo ponosni, da smo skupaj s partnerji v tako kratkem času uspeli razviti energetsko učinkovit model letala Flying-V," je ob tem povedal Pieter Elbers, predsednik in izvršni direktor KLM.

Spektakularna oblika črke VFlying-V je model visoko energetsko učinkovitega letala, namenjenega za polete na dolgih progah. Zasnovano je tako, da so v krilih letala združeni potniška kabina, prostor za prtljago in rezervoarji za gorivo, kar mu daje spektakularno obliko črke V. Posebni izračuni napovedujejo, da bosta izboljšana aerodinamična oblika in manjša teža letala zmanjšali porabo goriva za 20 % v primerjavi z današnjim najnaprednejšim letalom. Naslednji korak: Flying-V na trajnostno gorivoKLM je maketo letala Flying-V prvič predstavil ob praznovanju svoje 100-letnice, oktobra 2019. Pri tem projektu sedaj sodeluje več partnerjev, med katerimi je tudi letalski proizvajalec Airbus. Pieter Elbers še dodaja, da samo en akter letalskega sektorja ne more narediti bolj trajnostnega, lahko pa to naredijo s skupnimi močmi. "Sodelovanje s partnerji in izmenjava znanja nas vse pelje naprej. Zato bomo koncept Flying-V še naprej razvijali skupaj z vsemi partnerji. Naslednji korak pa bo, da bo Flying-V letel na trajnostno gorivo".

::::::::::::::::::::::::::::

Več informacij o testnem letu sta 1. septembra na novinarski konferenci preko webcasta razkrila dr. Roelof Vos in prof. Henri Werij s TU Deft. Testni polet sta komentirala tudi Pieter Elbers, izvršni direktor KLM in Daniel Reckzeh, vodja raziskav in tehnologije (R&T) pri podjetju Airbus.

Posnetek webcasta: https://bit.ly/32Spjuq
Posnetek poleta makete modela Flying-V: https://bit.ly/3jIIcH5