O-STA

Sporočilo za javnost RWE SCHOTT Solar GmbH Alzenau

Sporočilo za javnost RWE SCHOTT Solar GmbH Alzenau, 14. junij 2005

Valašské Meziříčí, 14. junij 2005

RWE SCHOTT Solar, vodilno podjetje na področju sončne energije, začenja s proizvodnjo nagrajenih 40 MW modulov

Samo 12 mesecev po odobritvi investicije RWE SCHOTT Solar GmbH, največja integrirana družba za proizvodnjo elektrike s sončno energijo v Nemčiji, začenja s produkcijo 40 MW modulov v ,kraju Valašské Meziříčí na Češkem. Družba ocenjuje, da je položaj na nemškem in evropskem trgu stabilen, zato ima investicija zagotovljeno dolgoročno varnost. Družba je 7. junija v Pragi dobila nagrado za odprtje nove podružnice RWE SCHOTT Solar CR, s.r.o.

Alexander Berg, ki je kot izvršni direktor pristojen za proizvodnjo, je 7. junija v Pragi prejel tretjo nagrado na prireditvi imenovani "Investitor leta". Nagrado podeljuje češka državna agencija za investicije Czech Invest, ki je tako izkazala priznanje ambicioznim ciljem družbe. V skladu z načrti bo družba proizvodne zmogljivosti povečala z investicijo vredno 1,368 milijarde čeških kron, oziroma 45 milijonov evrov.

Novo tovarno sestavljata proizvodna hala, ki obsega 4000 m2, in upravna zgradba velikosti 1200 m2. Načrtovanje je trajalo le tri mesece medtem ko je bila gradbena faza zaradi mile jeseni in zime skrajšana na vsega sedem mesecev. Prva linija modulov je že vgrajena in se pripravlja za obratovanje, proizvodnja druge linije pa naj bi se začela letos poleti. "Ta tempo lahko vzdržujemo, ker smo lahko gradili na obstoječi infrastrukturi Schottove družbe SCHOTT TV Glass," pravi Berg in dodaja: "Pri tem projektu so ekipe iz Nemčije, Japonske, ZDA in Češke pokazale izredno sodelovanje in resnično smo lahko ponosni na ta dosežek."

"Za nas je bil odločujoč dejavnik predvsem hitro povečanje števila modulov, da lahko našim trgovcem omogočimo, da se odzovejo na hitro rastoči trg. Hkrati nadaljujemo z dolgo tradicijo sodelovanja z našimi partnerji pri proizvodnji modulov", pravi Michael Harre, izvršni direktor družbe odgovoren za prodajo.

Z izgradnjo nove tovarne RWE SCHOTT Solar potrjuje zavezanost izpolniti veliko povpraševanje po fotovoltaičnih produktih v Nemčiji, ob tem pa upošteva tudi rastoč trg v Evropi.

Eden izmed razlogov za izbiro te lokacije je ugoden regionalni položaj Češke v okviru novih članic EU po širitvi na vzhod. Družba upa, da bo zakon o obveznem odjemanju energije iz obnovljivih virov, ki naj bi na Češkem stopil v veljavo letos, novim članicam EU poslal močan signal.

Proizvodnja modulov kot osnovne tehnologije je namenjena polni uporabi visokotehnološke proizvodnje sončnih celic na sedežu podjetja v Alzenau na Bavarskem. Skupna proizvodna kapaciteta družbe bo do konca leta 2005 dosegla 100 MW.

RWE SCHOTT Solar GmbH

Lars Waldmann

Za nadaljnje informacije je na voljo Lars WaldmannTiskovni predstavnik

RWE SCHOTT Solar GmbH

Carl-Zeiss-Straße 4

63755 Alzenau

T +49 (0)6023 - 91 1811

F +49 (0)6023 - 91 1700E Lars.Waldmann@rweschottsolar.com

I www.rweschottsolar.com

RWE SCHOTT Solar GmbH s sedežem v Alzenau je eno izmed vodilnih podjetij na svetu za proizvodnjo produktov povezanih s sončno energijo, saj ima popolnoma integrirano produkcijo silicijevih plošč, sončnih celic in modulov za maloprodajni trg ter proizvodnjo modulov s tankimi nanosi na osnovi amorfnega silicija za vgradnjo na zgradbe in v OEM produkte. RWE SCHOTT Solar ima v Alzenau najnovejšo visokotehnološko tovarno za integrirane produkte na svetu, imenovano SmartSolarFabŽ. V letu 2004 je družba z 800 zaposlenimi ustvarila prihodke v višini 223 milijonov evrov.

RWE Solutions Neu-Isenburg (Frankfurt am Main) industrijskim, energetskim in komunalnim podjetjem svetuje glede učinkovite oskrbe z elektriko, plinom in vodo ter uporabnih tehnologij (ogrevanje, hlajenje, stisnjen zrak, para). Kot ponudnik storitev na področju energetske infrastrukture nudimo svetovanje pri učinkoviti rabi energije, avtomatizaciji distribucijskih mrež ter pri oddaji del in upravljalskih modelih za distribucijske mreže in elektrarne. RWE Solutions je hkrati eden največjih dobaviteljev plina in elektrike v Nemčiji za velike uporabnike. Z 11.500 zaposlenimi, od tega 3.800 v tujini, je družba leta 2004 zabeležile prihodke v višini 3,6 milijarde evrov.

SCHOTT je mednarodno tehnološko podjetje, katerega glavno poslanstvo je vzdržno izboljšanje kvalitete življenja in dela. Za ta namen razvija posebne materiale, komponente in sistem, pri čemer se osredotoča na panoge gospodinjskih aparatov, optike in elektronike, farmacije in sončne energije. Skupina SCHOTT ceni bližino s strankami, saj ima na vseh glavnih trgih lastne proizvodna ali prodajne zmogljivosti. Z 18.000 zaposlenimi beleži prihodke v višini dveh milijard evrov. Podjetje tehnološko in ekonomsko znanje neizbežno povezuje z družbeno in ekološko odgovornostjo.