O-STA

Tudi v Velenju aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti

Velenje, 14. september 2020 - V času med 16. in 20. septembrom bodo v Velenju potekale številne aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti. Čeprav smo napovedovali, da bomo zaprli Rudarsko cesto in na njej naredili dan brez avtomobila, bomo, zaradi boljšega zagotavljanja vseh preventivnih ukrepov in priporočil NIJZ, v sredo, 16. septembra, aktivnosti izvedli na Titovem trgu.

Med 9. in 18. uro bomo tako na Titovem trgu, kjer so že zarisani veliki kvadrati, pripravili površine za risanje s kredami za velenjske otroke, učence in dijake. Vsak otrok bo dobil svoje krede, otroci pa bodo ustvarjali mozaik na temo Moje mesto - moja izbira! Risali bodo vse, kar bi oni raje imeli namesto cest. Ta dan se bodo lahko obiskovalci na Titovem trgu registrirali tudi v avtomatiziran sistem izposoje koles Bicy. Na delu Titovega trga bo Vrtec Velenje pripravil gibalni poligon za svoje otroke.

Ob 11. uri bo obiskovalce nagovoril podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Mestne občine Velenje Peter Dermol. Ob tej priložnosti mu bo predsednik Zavoda Varna pot Robert Štaba kot drugi mestni občini predal certifikat Vizije NIČ. V Velenju se namreč pridružujemo aktivnostim v sklopu programa Vizija NIČ. Gre za certificiran program s ciljem zmanjšanja števila prometnih nesreč in njihovih posledic. Program obsega naslednja področja: varna infrastruktura, varna vozila, strokovni in merljivi programi ozaveščanja in vzgoje, medsebojni odnosi in zakonodaja ter varno sistemsko okolje.

V času tedna mobilnosti bomo na določenih točkah po mestu odtisnili posebne kažipote, s katerimi bomo označili, koliko časa potrebuje peš ali s kolesom po mestu. Od srede do petka bomo v mestnem središču izvajali anketo o potovalnih navadah in zadovoljstvu z urejenimi kolesarskimi povezavami. Vsi sodelujoči bodo prejeli simbolično nagrado.


Velenje je v zadnjem času pridobilo kar nekaj novih kolesarskih povezav, zato bomo v sredo, 16. septembra, med 10. in 18. uro postali Velenje na koleščkih. Na petih lokacijah v Velenju:

- pri kampu ob Velenjskem jezeru,

- na Gorici ob kolesarski stezi pod Vilo Herberstein,

- na kolesarski stezi ob Paki pri Vrtcu Lučka,

- na kolesarski stezi ob Vodnikovi cesti med osnovnima šolama Antona Aškerca in Gustava Šiliha in

- v Sončnem parku pri sončni uri

bomo postavili kontrolne točke, ki bodo označene s tablo Velenje na koleščkih. Na eni izmed njih bodo lahko občani prevzeli kontrolni kartonček in vsak, ki bo želel sodelovati, bo moral obiskati tri od petih kontrolnih točk ter pridobiti 3 žige (na različnih lokacijah). Žige je potrebno zbrati na koleščkih, s kolesom, skirojem, rolerji, rolko, na kotalkah ...

Akcijo bomo ponovili tudi v soboto, 19. septembra, med 8. in 13. uro, pod enakimi pogoji z istimi kontrolnimi točkami.

Vsak občan, ki bo zbral tri žige, je v nedeljo, 20. septembra, med 9.30 in 11. uro vabljen na Titov trg na zaključek akcije Velenje na koleščkih. Za nagrado bo lahko vsak svoj kartonček zamenjal za promocijsko majčko. Ker je 20. september občinski praznik, pa bomo ob 10. uri na Titovem trgu pripravili tudi krajši koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

V tem tednu bodo vsa gospodinjstva prejela tudi zemljevid s prikazom mestnega kolesarskega omrežja in nekaj praktičnimi napotki za kolesarjenje.

V četrtek, 17. septembra, bomo v sklopu Evropskega tedna mobilnosti ob 9. in 10. uri izvedli tudi lutkovno predstavo za vrtčevske otroke.

Prijazno vabljeni na vse aktivnosti. Za dostop do prizorišč izberite tokrat drugačno prevozno sredstvo, kolo, skiro ... ali pridite peš.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za infrastrukturo in Ministrstva za okolje in prostor, v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe.

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje